MPSV: Tři čtvrtiny kontrolovaných firem podváděly

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 10. 2010 15:22
Úřady začaly s podrobnou kontrolou aai 120 firem. U zatím dokončených kontrol našly chyby u téměř tří čtvrtin.
Kontroly se zaměřily mimo jiné na pohostinství a stavebnictví. Ilustrační foto.
Kontroly se zaměřily mimo jiné na pohostinství a stavebnictví. Ilustrační foto. | Foto: Jan Lipold

Praha - Zaměstnávání lidí "načerno", vyplácení nižší než minimální mzdy, špatně vypočtené odměny za práci o svátcích.

Úřady práce v září spustily intenzivní kontroly ve firmách a v 19 případech z 26 ukončených prověrek našli jejich úředníci nesrovnalosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí to oznámilo na svých stránkách.

V některých případech se připravují dokonce trestní oznámení nebo podněty k ukončení živnosti. Nejčastěji kontroly našly ve firmách zaměstnance, kteří nejsou v evidenci České správy sociálního zabezpečení. Kontroly odhalily také nesrovnalosti v dokladech některých cizinců.

"Lze předpokládat, že v některých případech bude dán podnět živnostenskému úřadu na odebrání živnostenského oprávnění, v dalších případech již bylo nebo bude zahájeno správní řízení. Zatím v pěti případech by mělo být dokonce podáno trestní oznámení Policii ČR zejména za daňové trestné činy," komentoval výsledky kontrol ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Potrestaných firem bude podle něj neustále přibývat, protože řada kontrol teprve začala a zatím nelze odhadnout jejich výsledek.

Kontroloři si posvítili také na dodržování hodinových sazeb u dohod o provedení práce. Právě účtování neúměrně vysokých částek na pouze minimální počet hodin se zaměstnavatelé i zaměstnanci vyhýbají vyšším odvodům na sociální pojištění. Kontroloři by tak u podezřelých smluv měli doměřit peníze, o které stát přišel.

Za šizení státu na povinných platbách by ale podle ministra neměli pykat jen zaměstnavatelé, ale i zaměstnanci, kteří na taktiku přistoupili.

"Už se stalo, že příjemce sociálních dávek, který neuvedl pravdivé informace o svém majetku, byl odsouzen za podvod. Podobně by se mělo postupovat i u těch, kteří pobírají neoprávněně podporu v nezaměstnanosti, stát za ně platí zdravotní pojištění a zároveň si na černo přivydělávají," dodal Drábek.

Při současných kontrolách spolupracují Úřady práce se Správou sociálního zabezpečení, celní správou, cizineckou policií, živnostenskými úřady a Českou obchodní inspekcí. V hledáčku jsou především firmy působící ve stavebnictví, pohostinství a cestovním ruchu.

 

Právě se děje

Další zprávy