Změna platových tabulek: Odbory odmítly Drábkův návrh

ČTK ČTK
1. 10. 2010 14:40
Vláda chce zrušit automatický růst platu podle délky praxe
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Odbory nesouhlasí s návrhem ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) na rozšíření takzvaného pásmového odměňování, který na svém zasedání 22. září schválila vláda.

Za odbory sdružující zaměstnance z rozpočtové sféry to v Senátu na konferenci Tarifní platy - mýty a skutečnost oznámila předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

"Ve všech jednáních, která proběhla, se odbory s vládou na ničem nedohodly, a dnes tímto způsobem poprvé zveřejňují své stanovisko," řekla Vondrová.

Změny platového systému navržené ministrem Drábkem podle odborů představují destrukci tarifního systému. Nové znění by vládě umožnilo stanovení libovolného počtu platových stupnic s různě modifikovaným počtem platových stupňů. Jedinou konstantou by zůstal současný počet platových tříd.

Máme právo na spravedlivou odměnu

Drábkův návrh má vládě umožnit stanovit jednotlivé platové tarify v příslušných platových třídách a platových stupních na základě jejího rozhodnutí. Jediné, co nebude moci měnit, jsou minimální platové tarify. Nad rámec dosavadních platových předpisů se nově navrhuje možnost sjednání smluvních platů.

Podle Vondrové je Drábkův návrh pro zaměstnance veřejných služeb a státní správy nepřijatelný. Porušil by současný systém odměňování. Došlo by prý také porušení článku 28 Listiny základních lidských práv a svobod. Bylo by porušeno právo na spravedlivou odměnu za práci.

Také by prý došlo k porušení té části zákoníku práce, který přikazuje povinnost rovného odměňování za stejnou práci. "Je nepřípustné, aby byli zaměstnanci jednotlivých správních a jiných institucí odměňováni za práci stejné hodnoty rozdílně," řekla Vondrová.

U smluvních platů navíc vůbec nevyplývá, jakým způsobem by byl stanoven okruh odborníků, pro které by se platy stanovovaly. Realizace tohoto ustanovení by podle odborů ještě více zvýraznila a prohloubila nerovnost v odměňování zaměstnanců veřejných služeb a správy.

Vzhledem k předem danému množství prostředků na platy by došlo také k diskriminaci v odměňování ostatních zaměstnanců, protože prostředky na smluvní platy by se získaly na jejich úkor. Navíc prý nejsou smluvní platy ve státní a veřejné správě uplatňovány vůbec v žádné členské zemi EU.

Demotivace, diskriminace a destabilizace

Uskutečnění Drábkova návrhu by podle odborů znamenalo pokles reálných i nominálních mezd. To by vedlo k demotivaci zaměstnanců, diskriminaci a destabilizaci pracovních kolektivů.

"Vytvářelo by prostor pro nepotismus (preferování přátel, příbuzných), klientelismus, korupci a politizaci veřejné správy," řekla Vondrová. Naopak dosavadní systém odměňování pokládají odbory za odpovídající, a to i v mezinárodním srovnání.

Vláda nechce automatický růst podle stáří

Vláda minulý týden schválila rámec novely zákoníku práce, který kromě rozšíření možnosti takzvaného pásmového odměňování počítá se zrušením "číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou", která nyní činí násobek 3,4.

Stejně tak by měl být zrušen rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm, který je stanoven na násobek 1,5. Plat v nejvyšším stupni je tak o polovinu vyšší, než ve stupni nejnižším, podotkl ministr s tím, že dohromady s tarify jen nejvyšší mzda 5,1násobek nejnižšího platového ocenění

Ministr také chce ze zákoníku práce vypustit "číselné označení počtu platových stupňů", jichž je nyní 12. Drábek ale také uvedl, že vedení ministerstva školství se už se školskými odbory dohodlo na tom, že platových stupňů by místo současných 12 mělo být pět. Platových tříd je podle stávajícího zákoníku práce 16.

 

Právě se děje

Další zprávy