Jak spustit firmu? Chce to přítele a levné studenty

Andrej Rády, investicniweb.cz
2. 10. 2010 17:45
Rady, jak i během recese nebo těsně po ní úspěšně začát s podnikáním
Než se propracujete k létání touto třídou, chvilku to potrvá. Ale musíte začít
Než se propracujete k létání touto třídou, chvilku to potrvá. Ale musíte začít | Foto: Singapore Airlines

Praha - Chce to odvahu, nápad a pevnou vůli, recese nerecese. Podnikání ze začátku není práce "od devíti do pěti", ale může spolknout veškerý váš čas. Aby mělo smysl ve složitém prostředí začít podnikat, je dobré ctít pár pravidel a pouček.

Především: Nikoho nezajímá firma, kterou už brzy založíte. Zkrátka ji založte. Lidi budou reagovat až na něco, co uvidí.

Co z toho nakonec bude? Rozdíl mezi původním záměrem a výsledným produktem je zhruba takový jako mezi kusem kamene a sochou Davida. Musíte vyřešit tisíc problémů. Poslouchejte každého zajímavého člověka, který mluví o vašem byznysu. Kašlete na to, že se názory odborníků zcela rozcházejí. Najděte často i skryté společné znaky, vypozorujte, s čím jsou lidé nespokojeni, a reagujte na to. Nechte se inspirovat tím davem požadavků.

Rádce najdeš snadno

Souvisí to s předchozím bodem. Lidé se zajímavými nápady se mnohdy bojí ztrapnit, a tak v přítomnosti úspěšných a důležitých lidí mlčí. Nebojte se. Oslovte kohokoli a možná vás překvapí, kolik zajímavých vizitek nasbíráte. Samozřejmě neplýtvejte časem svých partnerů a lidí, kteří vám poradí, ale nebojte se ukázat. Odborníky budou zajímat dobré nápady.

Řada lidí, kteří mají dobré nápady, by nejraději hned na začátku zainteresovala někoho, kdo to celé "dá dohromady", ale nebude chtít žádný zásadní podíl na rozhodování. Takový schopný projektový manažer. Ale pozor - to nefunguje, ne dlouhodobě.

Je lepší najít někoho, koho znáte a důvěřujete mu, třeba kolegu ze školy, z bývalé práce a podobně. Takový člověk vás dokáže případně usměrnit, když přestřelíte, vrátit nohama zpátky na zem. A s důvěrou mu svěřte i odpovídající podíl ve firmě, lepší záruku snahy a loajality ještě nikdo nevymyslel.

Najímejte studenty. Jsou mladí, aktivní, a zároveň jim většinou nejde o uživení celé rodiny, hypotéky a podobně. Výhoda ve srovnání se zkušenějšími, ale daleko dražšími zaměstnanci je jasná. První zářezy do "sívíčka" jsou pro mladé velkou motivací. A ti nejlepší se možná časem stanou plícemi vaší firmy. Nebojte se také zabrousit na pracovní veletrhy - čím víc životopisů sesbíráte, tím větší výběr budete mít.

Prodávejte vizi, ne současnost - Další rady, jak spustit úspěšnou firmu, najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy