Černá vize stavařů: Práci ztratí až půl milionu lidí

Tomáš Fránek
1. 10. 2010 6:20
Kvůli útlumu můžou ze stavebnictví zmizet stovky tisíc pracovních míst, varuje studie
Krize dopadá na stavebnictví se zpožděním. Ilustrační foto.
Krize dopadá na stavebnictví se zpožděním. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Propad českého stavebnictví ohrožuje desítky tisíc pracovních míst v celé ekonomice.

Podle nové studie, kterou společně se Svazem podnikatelů ve stavebnictví zpracovaly společnosti Deloitte, ČVUT Praha a ÚRS Praha, může do roku 2012 zmizet kvůli krizovému stavu ve stavebnictví v nejlepším případě 160 tisíc, v nejhorším případě pak půl milionu pracovních míst.

Experti totiž spočítali, že každých 100 milionů korun stavebních investic vytváří kolem 3,5 pracovního místa ve stavebnictví a související průmyslové výrobě.

Zlepšení nečekejte

Do roku 2012 se podle studie nedá čekat žádné oživení ve stavebnictví, které v Česku zaměstnává asi 450 tisíc lidí a podílí se hrubém domácím produktu 6,5 procenty.

"Rok 2010 nebude pro stavební firmy rokem vzestupu a zřejmě ani rokem konsolidace. S konsolidací lze reálně počítat až v roce 2012," uvádí studie.

Experti přitom spočítali, co budou pro stavebnictví znamenat tři různé varianty vývoje: protikrizová, pasivní a restriktivní.

Protikrizový scénář počítá s vládními kroky a investicemi, které zastaví propad stavebnictví.

Pasivní varianta předpokládá, že vláda nebude uskutečňovat žádná opatření pro podporu stavebnictví a bude pokračovat současný vývoj ekonomiky a trend postupného poklesu stavební výroby.

Restriktivní scénář pak počítá s dalšími významnými škrty v oblasti státních investic.

Nemusí to být občané ČR

Nejoptimističtější protikrizová varianta vývoje odhaduje, že v roce 2012 bude v celém českém hospodářství kvůli útlumu stavebnictví asi o 160 000 pracovních míst méně. Nejčernější scénář počítá v ekonomice s úbytkem přesahujícím 571 000 míst.

Stát se podle studie navíc útlumem stavebních investic připraví o miliardové příjmy.

Podle nejlepšího scénáře budou příjmy státu v roce 2012 ve srovnání s rokem 2008 kvůli vývoji stavebnictví o 22 miliard korun menší. Nejhorší varianta počítá s výpadkem státních příjmů až ve výši 98 miliard korun.

Už dříve stavební firmy uvedly, že krize a zastavování velkých staveb může připravit o práci až čtyřicet tisíc lidí.

Podle některých expertů však takové propouštění na občany České republiky dopadne jen zčásti. Ve stavebnictví v Česku totiž pracují desetitisíce cizinců - podle oficálních statistik jich loni bylo až 47 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy