Krize výrazně snížila očekávání Čechů ohledně platu

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 9. 2010 17:30
Zatímco lidé se základním vzděláním svá očekávání neustále snižují, top manažeři svou cenu stále drží nebo dokonce zvyšují.
Od konce roku 2008 se očekávání Čechů ohledně budoucí výplaty v průměru snížila. Ilustrační foto.
Od konce roku 2008 se očekávání Čechů ohledně budoucí výplaty v průměru snížila. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čím déle trvá nouze na českém pracovním trhu, tím reálnější očekávání ohledně svého budoucího platu mají lidé, kteří hledají novou práci. Ze svých statistik to zjistil platový portál Profesia.cz.

Platové očekávání v České republice neustále rostlo až do konce roku 2008, pak začalo pozvolna klesat. V půli roku 2009 se pokles zrychlil a dna dosáhl v pololetí letošního roku.

"Platová očekávání ve druhém čtvrtletí 2010 meziročně klesla o 6 procent. Uchazečům rostla platová očekávání do konce roku 2008, od té doby ze svých platových nároků postupně neustále slevují," řekl projektový manažer společnosti Profesia Miroslav Dravecký.

To znamená, že očekávání klesá téměř stejně rychle, jako před začátkem krize rostlo. V předkrizových letech stoupala očekávání meziročně až o deset procent.

Pomocní dělníci očekávají o pět procent méně

Ze srovnání portálu vyplývá, že změna v hodnocení vlastní ceny na pracovním trhu se mění v závislosti na profesi i na nejvyšším dosaženém vzdělání.

Zatímco například u pomocných pracovníků, kteří obvykle ukončili základní vzdělání, očekávání meziročně kleslo o 5 procent, top manažeři, kteří ve většině případů vystudovali vysokou školu, vnímají hodnotu své práce jako o 12 procent vyšší než před rokem.

"Vysoký nárůst očekávaných platů top manažerů může být způsoben tím, že se na trh práce dostali uchazeči z této skupiny, kteří nechtějí jít pod hranici dosavadního platu," nastínil možný důvod Dravecký.

Při porovnávání uchazečů o práci ve skupinách podle dosaženého vzdělání nejvíce klesla očekávání těm se základní školou - snížila se o 8 procent.

Ve stavebnictví a obchodu lidé své požadavky na plat snížili nejvíce

Svou roli hraje i obor, v němž hledá uchazeč uplatnění. Zatímco některé obory nepocítily krizi tak silně, typicky oblast informačních technologií, například stavebníci čekají, že je důsledky útlumu budou trápit nejméně další dva roky.

Tomu odpovídá i změna v očekávaném platovém ohodnocení. Lidé hledající práci ve stavebnictví v porovnání s loňským druhým čtvrtletím snížili své požadavky o 14 procent, desetiprocentní propad se projevil i v zemědělství, potravinářství nebo obchodu.

Naopak v oboru informačních technologií nebo pojišťovnictví se očekávání zvýšila.


 

Právě se děje

Další zprávy