Nechcete pracovat sami z domova? Zkuste coworking

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 9. 2010 11:04
Možnost pronajmout si pracovní místo ve sdílené kanceláři lidé v Česku zatím příliš neznají.
Oddělit pracovní a soukromý prostor a život je někdy zapotřebí. Ilustrační foto.
Oddělit pracovní a soukromý prostor a život je někdy zapotřebí. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Pracovat na volné noze, z tepla domova má sice své klady, ale i zápory. Nedostatečná hranice mezi pracovním a volným časem, nechuť přijímat pracovní návštěvy doma, ale i potřeba být mezi lidmi i v pracovní době se dají odstranit pronajmutím kanceláře.

Nebo prostě jen pronajmutím místa v takzvaném coworkingovém centru. Oproti samostatné místnosti v některém z administrativních budov mají tato centra několik výhod.

"Sdílená kancelář má výhodu na straně nákladů, jelikož práce v ní vyjde samozřejmě levněji, ale důležité jsou také společenský a psychologický aspekt funkce takového pracoviště. Lidé navštěvující coworkingová místa přijdou více do styku s lidmi podobného charakteru a zaměření. Mohou se pak vzájemně inspirovat, nebo v některých případech i začít spolupracovat," konstatovala Jana Skalová, manažerka portálů Jobs.cz a Prace.cz.

V ČR zatím center jen pár

Tato možnost je v České republice teprve na počátku, center není mnoho a mezi lidmi se o coworkingu příliš neví. Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC. V něm 54 procent respondentů přiznalo, že o možnosti sdílení kanceláře zatím neslyšeli. Téměř čtvrtina lidí ji však už v minulosti využila nebo využívá, dalších 23 procent respondentů o tomto způsobu práce ví, ale není pro ně vhodný.

Jedním z nich je i Miroslav Sázovský, specialista na stavební sklo. Pražské coworkingové centrum využívá asi dvakrát měsíčně na školení, několikrát v měsíci na pracovní schůzky místo kaváren, nebo návštěvy jeho bytu.

"Výhodou je určitě cena ve srovnání s pronájmem jiných prostor. Prostředí není příliš diskrétní, je to open-space. Moji klienti mají někdy trochu ostych, aby je někdo neslyšel, jsou ostražití," podotkl Sázovský.

Vyhovuje jen někomu

Softwarovému inženýrovi Vojtěchu Filipovi naopak sdílená kancelář nadmíru vyhovuje. "Takto si velmi dobře oddělím práci od soukromí, zkrátka jdu do sdílené kanceláře a tam pouze pracuji. Trávím zde v průměru každý druhý den. Doma pak sice také pracuji, ale v kanceláři jsem mnohem soustředěnější a výkonnější," přiznal Filip.

O tom, že lidská společnost v pracovní době je dobrá pro duševní zdraví mnozí lidé "na volné noze" dobře vědí. A občas si proto zařizují "soukromá coworkingová centra" ve vlastních bytech.

"Pracuji jako finanční poradkyně, moje kamarádka jako návrhářka a náš známý jako soukromý analytik. Tak dvakrát do týdne se vždycky scházíme v jednom z našich bytů, protože jsme se shodli, že nám vzájemná společnost dělá dobře a pracuje se nám tak lépe," vysvětluje Pavla Švarcová z Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy