Propuštění z Delphi dostanou nejméně 7,7 platů

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 9. 2010 11:36
Odboráři se domluvili na odškodnění za zrušení závodu v České Lípě.
Zrušení továrny v České Lípě může uškodit i Škodě Auto, která patří k zákazníkům Delphi Packard.
Zrušení továrny v České Lípě může uškodit i Škodě Auto, která patří k zákazníkům Delphi Packard. | Foto: Aktuálně.cz

Česká Lípa - Mnohonásobek svého měsíčního platu dostanou propuštění zaměstnanci českolipského výrobce kabelových svazků Delphi Packard. Vedení podniku, který svou továrnu stěhuje z České republiky do Rumunska, se na tom domluvilo s odboráři.

Firmu opouští spolu s ukončením výroby přes tisíc zaměstnanců, část z nich najde uplatnění například v mladoboleslavské Škodě Auto. Té hrozí kvůli ukončení provozu jednoho z dodavatelů odstávka. Závod se uzavře v květnu příštího roku.

Delphi Pakcard původně nabízela 1,5 násobek až 4,5 násobek průměrného platu k zákonnému odstupnému. To se ale odborářům nelíbilo a vyhrožovali stávkou na konci září. Nyní každý propuštěný dostane nejméně 7,7 násobek měsíčního platu, ti, kdo v podniku pracují déle než 15 let dokonce 14,3 násobek platu.

Ke konečné dohodě podle ČTK přispěl i liberecký hejtman Stanislav Eichler, který o situaci jednal na americké ambasádě.

"Dalším velkým úkolem, který teď stojí před námi, je příprava projektů, které zajistí propuštěným lidem co nejdříve práci. Již nyní probíhají jednání s firmami, které mají o pracovníky z Delphi zájem. Jde například o Škoda Auto či Johnson Controls," uvedl Eichler.

Americká společnost působí v Česku od roku 1993 a je součástí světové skupiny dodávající automobilové systémy a komponenty Delphi Automotive Systems.


 

 

Právě se děje

Další zprávy