Důvěra lidí v ekonomiku kolísá. Je nižší než v srpnu

Radek Pecák Radek Pecák
24. 9. 2010 9:27
Nejhorší je očekávání lidí ve stavebnictví
Foto: ČSÚ

Praha - Ve srovnání s loňským rokem je situace ohledně důvěry v tuzemskou ekonomiku stále ještě růžová, oproti srpnu se ale podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu snížila.

Souhrnný ukazatel důvěry totiž ve srovnání se srpnem klesl o jeden bod. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 13,7 bodu vyšší.

Mírný pesimismus zavládl jak mezi podnikateli, tak mezi spotřebilteli. Důvěra spotřebitelů se podle něj meziměsíčně snížila o jeden bod a mezi podnikateli o 0,9 bodu.

Podnikatelé v porovnání se srpnem více důvěřovali jen vývoji v některých službách, naopak jejich důvěra v průmysl, stavebnictví i obchod klesla. Proti loňským nízkými hodnotám je však podnikatelská důvěra o 17,2 bodu vyšší.

Průmysl je stabilizován

Podnikatelé v průmyslu hodnotí současnou ekonomickou situaci podobně jako v srpnu, ale pro příští tři měsíce očekávají zpomalení výrobní činnosti. Zaměstnanost by měla mírně vzrůst.

Nejpesimističtější situace je ve stavebních podnicích. Tam se hodnocení současné ekonomické situace v září oproti minulému měsíci snížilo stejně jako hodnocení celkové poptávky. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají ve srovnání se srpnem zpomalení stavební činnosti a pokles zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,6 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou výrazně nižší než v srpnu, pro příštích šest měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra ve stavebnictví snížila o 7 bodů a je dokonce o 7 bodů nižší než před rokem.

Obchodníci očekávají růst až příští rok

Také v odvětví obchodu se v září ve srovnání se srpnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v srpnu, pro období příštích šesti měsíců jsou vyšší. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně snížila o 1,3 bodu a v meziročním srovnání je o 11 bodů vyšší než v září 2009.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v září ve srovnání se srpnem mírně snížilo hodnocení současné ekonomické situace i hodnocení poptávky. Očekávání poptávky pro příští tři měsíce se ale zvýšilo. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci mírně zvýšila (o 0,3 bodu) a v meziročním srovnání je o 21 bodů vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti srpnu snížil o 1 bod, ve srovnání se zářím 2009 je o 0,2 bodu vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají téměř neměnnou celkovou ekonomickou situaci i svou finanční situaci.

 

Právě se děje

Další zprávy