Spala jsem se svým šéfem, no a? Průzkum o sexu v práci

Tomáš Poděbrad, Investiční web
14. 9. 2010 8:42
70 procent žen ztratilo po nestoudných návrzích úctu k svému šéfovi

New York - Sex v práci není ničím neobvyklým, jak by se možná na první pohled mohlo zdát.

Důvodů, proč takto "riskují" lidé přímo na pracovišti, je víc. Někdo hledá pouze vzrušení, někdo se do svého kolegy či kolegyně opravdu zamiluje a někdo to dělá čistě z profesních důvodů. Kariérní postup snad nebyl nikdy snazší.

Výzkum Center for Work-Life Policy jasně ukazuje, že ženy chtivé kariéry ze středně výdělečných postů potřebují k životu výkonné a úspěšné manažery. Kde takové partnery hledat? Nejvhodnějším místem je samozřejmě pracovní prostředí.

Manželka je doma

Problém zůstává (v případě tohoto výzkumu) v manželce, ktreou má většina mužů na vyšších pozicích "schovanou" doma.

Ze studie vyplynulo, že necelých 35 procent manažerek zná kolegyně, které měly poměr se svým šéfem. Navíc 15 procent žen z vedoucích pozic přiznává, že měly nebo mají milostné pracovní aférky.

A co je horší, 37 procent žen tvrdí, že byly za sexuální avantýry po zásluze odměněny. Jak jinak než postupem v kariéře.

Paní ředitelka

Většina lidí má na tento "problém" jiný názor. 61 procent mužů a 70 procent žen ztratilo po nestoudných návrzích k nadřízenému nebo nadřízené úctu.

Nejhorší podle nich je když mladá žena nebo muž laškuje s nadřízeným.

60 procent manažerů a 65 procent manažerek se obává, že narůstající plat, lepší pozice a jednoduché pracovní úkoly jsou jen odměnou za sexuální služby. To může mít katastrofální dopad na morálku a produktivitu práce. 48 procent mužů a 56 procent žen cítí nepřátelství vůči takto se chovajícím spolupracovníkům.

Co analytici z centra doporučují? Přísnější postihy prokázaných povýšení a jiných výhod za sexuální úplatu. "Tato problematika může mít, bohužel většinou pro ženy, velmi negativní důsledky a je nutné to zarazit dřív, než bude pozdě. Nikdo rozumný přece nechce, aby se na pracující ženy nahlíželo jako na prostitutky, které namísto peněžní odměny stále povyšují," dodává Sylvia Ann Hewlett z Harvard Business Review's Blog.

 

Právě se děje

Další zprávy