Skanska postaví v Praze další "zelenou" budovu

Radek Pecák Radek Pecák
13. 9. 2010 10:36
Zájem o "zelené" stavby podle společnosti Skanska roste
Budova bude stát v Praze na Pankráci
Budova bude stát v Praze na Pankráci | Foto: Skanska

Praha - Již druhou "zelenou" kancelářskou budovu staví  v Praze společnost Skanska. Budova v hodnotě 38 milionů eur bude stát v Praze na Pankráci. Dokončena bude na jaře roku 2012 a nabídne 16 000 m2 kancelářských ploch.

"Projekt City Green Court je navržen tak, aby splňoval požadavky na certifikaci podle mezinárodního systému environmentální certifikace LEED," uvedla firma v tiskové zprávě.

Budovu bude tvořit 7 podlaží uspořádaných kolem centrálního atria, pod nímž se v suterénu bude nacházet parkoviště. Vyprojektovalo ji architektonické studio Richard Meier & Partners s pomocí místního architektonického studia Cuboid Architekti.

Foto: Skanska
 

Kvůli splnění normy LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). LEED se musel brát v úvahu ekologicky zodpovědný návrh budovy, dále použití materiálů a zdrojů, úspora energie, účinnost hospodaření s vodou, omezení emisí CO2, zlepšení kvality vnitřního prostředí i umístění budovy.

Budova ČSOB dokonce získala zlatý certifikát

Zatím "nejzelenější" kancelářskou budovou v Česku a také ve střední Evropě se stalo nové ústředí ČSOB Group v pražských radlicích. Získalo dokonce zlatý, tedy druhý nejvyšší, stupeň LEED. V budově, která byla citlivě zakomponována do Radlického údolí je použita řada technologií, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí. Například úsporné osvětlení řídí automatický systém, který současně umí manipulovat i se žaluziemi, sřešní zahrada je zavlažována recyklovanou dešťovou vodou a podobně.

Skanska připravuje i další projekty "zelených" budov. „Vidíme velký a rostoucí zájem o zelené, moderní a flexibilní kancelářské prostory, které nabízejí stimulující pracovní prostředí. Investoři i nájemci toto vyžadují a přičítají těmto aspektům kladnou hodnotu," říká Britta Cesar, výkonná ředitelka Skanska Property Czech Republic.

 

Právě se děje

Další zprávy