Jak pracovat z domova: šéf je daleko a váš pes blízko

Ekonomika Ekonomika, Vladimír Hobza, investicniweb.cz
11. 9. 2010 21:35
Efektivně pracovat z domova. Jak na to?
Všechno má svý výhody i nevýhody: v kanceláři pracujete s kolegy, doma jste na všechno sám
Všechno má svý výhody i nevýhody: v kanceláři pracujete s kolegy, doma jste na všechno sám | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Venčení psa místo oběda s kolegy, méně otravných cest na poštu kvůli nezastižení adresáta, volnější ruce v organizování času přes den, což ale občas znamená víc práce po nocích.

Pracovat z domova přináší nesporné výhody, jak přiznávají ti, kterým to jejich firma umožňuje. Ráno místo do úřadu vyrážejí z ložnice do obývacího pokoje, kde začíná jejich každodenní směna.

Vyhnete se plným autobusům

Rozhodně to není způsob života pro všechny, jak ukazují praktické zkušenosti i odborné studie. Potřebujete třeba, aby vás ostatní kontrolovali? Máte problém odpoutat se od práce? Jste lepší v osobní komunikaci? Pokud ano, pak pro ni určitě nejste správným adeptem.

"Výhodou může být fakt, že jsme možná méně nemocní, protože kodrcat se podzimní plískanicí hodinu do práce vlakem, autobusem nebo tramvají, znamená často jistotu, že chytíte nějakou nemoc," popisuje Karel Gremlica z Kroměříže, který pro počítačovou firmu pracuje z domova už roky.

Klíčovým prvkem je zachování motivace. "Někdo potřebuje k práci dokopat. Je těžké se doma motivovat," říká Jeff Erickson, nezávislý strategický konzultant v New Yorku, kde je práce z domova mnohem rozšířenější než v Evropě.

Kancelář doma. Ale skutečná!

Podstatné je vytvořit si dobré pracovní prostředí. "Chce to skutečnou kancelář s pracovním stolem. Kuchyně nebo obývací pokoj neposkytují dostatečné soukromí a klid k práci. Minimem je pokoj, kde se dají při práci zavřít dveře," doporučuje Erickson. "Pak už stačí počítač a dobré osvětlení."

"Jako pro velkého spáče je pro mě výhoda, můžu spát o hodinu déle a ještě začnu pracovat přibližně o půl hodiny dřív než když jsem chodila do kanceláře," dokládá výhody práce z vlastního bytu Veronika Steinová z Brna. "Navíc se mi jednodušeji plánuje volný čas - nemusím se třeba ráno rozhodovat, jestlli půjdu odpoledne cvičit, abych si do práce odnesla tašku s oblečením a teniskami," doplňuje své zkušenosti.

Podle expertů je ideální doma pracovat jako ve skutečné kanceláři. Erickson navrhuje potenciální program: "Vstaňte pravidelně v rozumnou dobu, dejte si snídani, oblečte se, a jděte do kanceláře. Kromě polední pauzy se vyhněte Facebooku. Po skončení pracovní doby se věnujte ostatním věcem - dětem, posilovně, zajděte si s kamarády do hospody a podobně."

Základem je vytvořit pro každý den pevnou strukturu. Minimalizuje to rozptýlení, zvyšuje efektivitu a vytváří jasnou hranici mezi prací a volným časem.

S prací to nepřehánět

Rozptýlení je hlavním problémem práce z domova. Produktivita rapidně klesá, jakmile neudržíte pozornost. Někdy stačí zavřít dveře a vypnout domácí telefon, ale často jsou potřeba razantnější opatření.

Druhým extrémem práce z domova je přepracování. Neustále vás něco může svádět k práci. Tento problém je ještě horší než zmíněná nedostatečná motivace.

Kate Listerová, která se prací z domova zabývá ve svých knihách, dokonce zná lidi, kteří po práci doma nasednou do auta, objedou si blok a vrátí se domů, jen aby ve své mysli zakončili pracovní den.

Ked Sheridan, spoluzakladatel Remote Employment, doporučuje: "Vytvořte si jasná pravidla, například nemluvit o práci v obýváku, nezabývat se prací v jasně stanovených časech. Součástí toho je i stanovení si trestu pro případ porušení pravidel."

Chcete znát další záludnosti práce z domova? Čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy