501 494. Tolik lidí chce práci. Na podzim jich bude víc

Zdeněk John
8. 9. 2010 8:57
Ministerstvo práce oznámilo nové údaje o nezaměstnanosti
Účetní pravidla Evropské unie navíc dovolují, aby se dluhy vzniklé v PPP nezapočítávaly do dluhu státu. "Je možné, že toto pravidlo vzniklo v čase, kdy členy EU byly země s jinou kulturou, jako je ta naše," myslí si Juraj Mesík. "Vláda se ale zavazuje tyto obrovské půjčky splácet, a to už za pár let. Nemůže se tedy tvářit, že to není její dluh," vysvětluje odborník, proč šedé účetnictví PPP nezakryje zářez, které stavby na státním futru udělají. V PPP podle něj leží riziko dalšího zadlužování státu.
Účetní pravidla Evropské unie navíc dovolují, aby se dluhy vzniklé v PPP nezapočítávaly do dluhu státu. "Je možné, že toto pravidlo vzniklo v čase, kdy členy EU byly země s jinou kulturou, jako je ta naše," myslí si Juraj Mesík. "Vláda se ale zavazuje tyto obrovské půjčky splácet, a to už za pár let. Nemůže se tedy tvářit, že to není její dluh," vysvětluje odborník, proč šedé účetnictví PPP nezakryje zářez, které stavby na státním futru udělají. V PPP podle něj leží riziko dalšího zadlužování státu. | Foto: Karel Toman

Praha - Nezaměstnanost v Česku klesla na 8,6 procenta, ale pokles je to jen velmi mírný a navíc ve chvíli, kdy firmy podle nového průzkumu Manpower hodlají na podzim spíše propouštět, než nabírat nové lidi.

Pracovní úřady ke konci srpna měly v evidenci přesně 501 494 uchazečů o zaměstnání, což je o necelé čtyři tisícovky méně než před měsícem. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl počet lidí bez místa o 7743, jak informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Na jedno volné místo připadá nyní v průměru 13,7 lidí, kteří by chtěli pracovat, ale nemohou.

"Pokles nezaměstnanosti předčil naše očekávání i medián očekávání analytiků podle agentury Reuters. Během podzimu by měla míra nezaměstnanosti mírně klesat díky pokračujícímu růstu průmyslu, ale pak ji opět zvedne vlna propouštění ve veřejném sektoru ke konci roku," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

V kraji nejhůře postiženém netaměstnaností, na Ústecku, poprvé letos klesla její míra pod 13 procent, pomohly tomu hlavně četnější rekvalifikace, uvádí tamní úřad práce.

Stále málo nových míst

Ukazuje se, že firmy stále ještě netvoří dostatek nových pracovních míst, a to přesto, že ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí o 2,4 procenta. Přesná čísla o růstu HDP uveřejnil také dnes Český statistický úřad.

Personální agentura Manpower oslovila nedávno 753 českých firem a zjistila, že nálada jejich manažerů se oproti počátku roku změnila. Tehdy čekali, že budou zvyšovat stavy zaměstnanců, nyní nikoliv. 84 procent firem nyní uvádí, že jim zaměstnanci přibývat rozhodně nebudou.

Bez potíží podle Manpower najdou lidi práci v Praze, o poznání horší je to v jiných regionech.

 

Právě se děje

Další zprávy