Pokud máte práci, držte si ji. Firmy chtějí propouštět

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 9. 2010 12:15
Nabírat zaměstnance se chystají jen podniky v Praze
Lidé v létě hledali práci intenzivněji než před rokem. Ilustrační foto.
Lidé v létě hledali práci intenzivněji než před rokem. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brno - Postupné přibývání pracovních míst? Na to mohou nejspíš čeští nezaměstnaní zapomenout. Alespoň ti mimo Prahu. Podle aktuálního průzkumu Manpower Index trhu práce se totiž tuzemské podniky v drtivé většině nechystají přijímat nové lidi.

Naopak, pokud budou nějak měnit stavy, více firem bude propouštět než nabírat. V průzkumu personální agentura oslovila 753 českých firem.

Nálada podniků v Česku se tak změnila. Zatímco v předcházejících čtvrtletích podniky plánovaly alespoň mírný nárůst počtu zaměstnanců, nyní 84 procent firem uvedlo, že jim zaměstnanci přibývat nebudou.

Osm procent oslovených podniků bude dokonce propouštět. Přijímat nové pracovní síly se chystá jen šest procent podniků. A to jsou většinou ty, které sídlí v hlavním městě.

"Manpower Index trhu práce je sice mírně negativní, ale je to dáno především značně negativním odhadem v sektoru ubytování a stravování a dále v zemědělství, stavebnictví a segmentu maloobchodu a velkoobchodu," uvedla generální ředitelka Manpower Česká republika Jaroslava Rezlerová.

Čistý index trhu práce vyjadřuje ochotu firem v příštím období nabírat nové zaměstnance, nebo odhodlání je propouštět. Čím vyšší číslo, tím optimističtěji firmy vidí příští čtvrtletí. Index trhu práce Manpower se vypočítává tak, že se od procenta zaměstnavatelů, kteří předpokládají nárůst pracovních sil, odečte procento zaměstnavatelů, kteří předpokládají pokles počtu pracovních sil.

O něco pesimističtější jsou podniky v Čechách než na Moravě. V západí části republiky očekává propouštění osm procent firem, na Moravě čtyři procenta.

Léto trhalo na pracovních portálech rekordy

Přestože od začátku roku se zdálo, že nejhorší krize na pracovním trhu už Česko minula, tisíce lidí místo letní dovolené hledaly na internetu novou práci.

Pracovní portály zaznamenaly v létě nárůst dotazů na volná místa ve srovnání s loňským rokem až o čtvrtinu. Zároveň mírně přibývalo i nabídek od zaměstnavatelů.

"Už v červenci jsme zaznamenali ve srovnání se stejným měsícem loňského roku nárůst odpovědí na pracovní inzeráty o 25 procent. K dalšímu zvyšování došlo v srpnu, kdy meziměsíčně přibylo 11 procent dotazů, meziročně pak dokonce 29 procent," konstatovala Jana Skalová ze společnosti LMC, která provozuje pracovní portály Práce.cz a Jobs.cz.

Rekordní zájem zaznamenal ve svých statistikách i portál Agentka.cz.

Stoupající množství dotazů na volná místa ovlivnili z velké části pravděpodobně absolventi středních a vysokých škol, kteří by jinak v září museli požádat o registraci na úřadu práce.

Na to však zareagovali i zaměstnavatelé. Na portálech Jobs.cz a Práce.cz například nabízeli o 40 procent volných pozic víc než o minulých prázdninách. Nejčastěji šlo o práci v oboru obchod a prodej, což zahrnuje škálu pozic od telemarketingu v call centrech po práci obchodníka.

"Obchodní zástupce byl nejpoptávanější pozicí, srovnatelný zájem byl také po profesi obsluha nebo řidič. O něco méně nabídek měli zaměstnavatelé pro vedoucí a kuchaře," konstatoval Petr Král, ředitel portálu Agentka.cz.

Provozovatelé pracovních portálů se shodují, že nabídek od zaměstnavatelů přibývá plošně, ve srovnání s loňským rokem asi o pětinu.

 

Právě se děje

Další zprávy