Stavební firmy: O práci může přijít až 40 tisíc lidí

Zdeněk John
30. 8. 2010 12:51
Svaz podnikatelů ve stavebnictví označil vládní úspory za chaotické
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stavební firmy spočítaly, že budou muset propustit až čtyřicet tisíc lidí, pokud vláda sáhne ke všem úsporám, o kterých mluví.

Odhad Svazu podnikatelů ve stavebnictví potvrdila i Hospodářská komora.

"Neohlašujeme katastrofu, říkáme jen, jak by situace mohla dopadnout, když se nic neudělá," citovala agentura ČTK generálního ředitele svazu Miloslava Maška.

Zastavování staveb, vynucování si slev a stopnutí programu na zateplování budov, tedy oblastí, kde stát až dosud dával vydělávat stavebním firmám miliardové částky, označují stavbaři za chaotické.

Veřejné stavební zakázky klesly v prvním pololetí roku o čtyřicet procent. Další pokles se očekává v důsledku ohlášených omezení v dopravních stavbách, hlavně na železnici a částečně také u dálnic a silnic.

Produkce v českém stavebnictví v červnu podle zatím posledních čísel Českého statistického úřadu meziročně klesla o 4,7 procenta po květnovém růstu o půl procenta.

Největší část úspor padá na dopravní stavby. Ministr doprava Vít Bárta už rozhodl, že zastaví 31 železničních staveb a další silniční stavby. Předem upozornil, že rozhodnutí může změnit, jen pokud se splní dvě podmínky: stavební firmy přistoupí na zásadní snížení cen a ministr financí Miroslav Kalousek přidá peníze. Ani jedno se nestalo.

Špatné i příští rok

Špatná bude i situace v příštím roce. „Povedeme jednání o snížení nákladů na straně zhotovitelů a dle jejich výsledků a finančních možností Státního fondu dopravní infrastruktury budou v roce 2011 některé akce znovu zahajovány," řekl Bárta.

Do potíží se dostal už letošní rozpočet dopravního fondu. Celkem o miliardu se jeho příjmy snížily výpadkem silniční daně a daně z benzínu. V příštím roce propad naroste o 2,4 miliardy, protože se sníží výnosy z mýtného i z dálničních známek.

Právě kvůli těmto částkám bylo podle miniserstva dopravy nutné všechny železniční stavby v celkové hodnotě 60 miliard zastavit a stejně se zachovat v případě některých silničních staveb.

 

Právě se děje

Další zprávy