Nečas vrátil do hry výpověď z práce bez udání důvodu

Zdeněk John
30. 8. 2010 9:54
Ministr Drábek chtěl zvolit mírnější variantu zákoníku práce, teď ji bude předělávat.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas vrátil do hry možnost, že firmy budou moci svým zaměstnancům dát výpověď bez udání důvodu. Návrh nového zákoníku, který připravuje ministr Jaromír Drábek (TOP 09), premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny označil za zbytečně mírnou, vykastrovanou variantu.

Nečas ještě jako ministr práce a sociálních věcí, kterým byl v Topolánkově vládě, přichystal vlastní verzi zákoníku práce, a k ní se chce nyní vrátit. Nečas je podle výroků v rozhovoru pro HN ochoten kvůli tomu jít i do střetu s odboráři.

Současný ministr práce Jaromír Drábek v dřívějším rozhovoru pro Aktuálně.cz uznal, že jím chystaný nový zákoník nebude "zcela nový". "Nakonec nepůjde o úplně nový zákoník práce. Chci jít cestou postupných kroků," uvedl Drábek.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Nižší odstupné, delší zkušební doba. Změny přijdou postupně
Drábek: Snížíme dávky všem, kdo neplatí pokuty či nájem
Změny v práci: Smlouvy na dobu určitou čeká revoluce

Úplně přepracovaný zákon lze podle něj nachystat během tří, čtyř let, do té doby jsou nutné a možné jen dílčí změny.

Nejvíce zmiňovanou pasáží, kterou obsahuje Nečasem připravená novela zákoníku práce, je možnost vyhodit zaměstnance v podstatě bez udání důvodu - tedy v případě, že je s jeho prací nespokojený jeho šéf.

Obsahuje však také další paragrafy, které počítají s omezením vlivu odborů, či s řetězením smluv na dobu určitou. "Budeme vycházet z Nečasovy verze, nicméně bude nezbytné ji aktualizovat," uvedl pro HN Drábek.

 

Právě se děje

Další zprávy