Vytopená továrna na autodíly v Chrastavě znovu vyrábí

Radek Pecák Radek Pecák
13. 8. 2010 13:35
Přednost mají zatím díly na Škody Fabia a Octavia
V továrně už opět začala výroba
V továrně už opět začala výroba | Foto: Martina Machová

Chrastava, Mladá Boleslav - Zatím zhruba na šedesátiprocentní výkon běží dnes linka na výrobu stropních panelů pro vozy Škoda Fabia a Škoda Octavia v továrně Grupo Antolin Bohemia. Deníku Aktuálně.cz to sdělil ředitel firmy Petr Papánek. Vyrábět se bude i o víkendu.

Podle něho to zatím rychleji nejde, byly by problémy s kvalitou. Další linky, kterých je v továrně celkem dvanáct, budou uváděny do provozu v dalších dnech. Zatím si netroufá odhadnout, za jak dlouho se podaři dát celý areál továrny do pořádku. "To může trvat i půl roku," řekl. Jsou totiž silně poškozené například i šatny zaměstnanců a komunikace v areálu.

Na odklízení následků se začalo v Chrastavě pracovat již o minulém víkendu, hned poté, co opadla povodeň. Voda v továrně vystoupala až do výše půldruhého metru a nanesla dovnitř třiceticentimetrovou vrstvu bláta.

Vyrábějí zde i pro Mercedes

Na protipovodňových opatřeních továrně pomáhají i specialisté z mladoboleslavské Škody a kolínské TPCA. "Stěny jsme tady měli už dříve, ale ty velká voda z řeky Nisy pobořila," vysvětlil Papánek. Musí se tedy připravit něco účinnějšího.

To, že továrna začíná vyrábět, je příznivou zprávou hlavně pro Škodu. Ta totiž musela na čtvrteční odpoledne a celý pátek zastavit na většině montážních linek výrobu. Nevyrobilo se tak 2600 původně naplánovaných vozů. Lidé zůstali doma a pobírali plnou mzdu. "Počítáme ale s tím, že v pondělí již bude montáž probíhat normálně," sdělil mluvčí Škody Jaroslav Černý.

Výhodou TPCA bylo, že tam po celý tento týden probíhala dovolená a linky stály. Navíc mají ve skladech pro první směny zásobu stropních panelů.

Kromě panelů pro Škodovku a kolínskou TPCA zde tyto díly vyrábějí i pro řadu dalších evropských automobilek. Například pro Mercedes-Benz, BMW, Volvo a Volkswagen.

 

Právě se děje

Další zprávy