Detektiv z pojišťovny: Za povodní podvádí i čestní lidé

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 8. 2010 17:25
"V Norsku hází auta s fjordů," popisuje Ludvík Bohman.
JUDr. Ludvík Bohman, vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny.
JUDr. Ludvík Bohman, vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny. | Foto: Česká pojišťovna

Praha - Nabourali jste a v opravně vám spiklenecky pomrkávající mechanik připsal na fakturu pro pojišťovnu i přelakování bočních dveří, které jste týden předtím odřeli na parkovišti? Takových jako vy odhalí vyšetřovatelé pojišťoven ročně tisíce. A v posledním roce odhalených podvodníků přibývá - a to i v souvislosti s povodněmi.

"Jen za prvních šest měsíců letošního roku odhalili naši detektivové pojistné podvody za skoro 177 milionů korun. To je téměř o padesát procent víc než loni," cituje statistiky Ludvík Bohman, vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny.

Aktuálně.cz: Kdo jsou lidé, kteří ženou tyhle statistiky nahoru?

Stoupá takzvaná oportunistická podvodná činnost. Jde o lidi, kteří až dosud byli čestní a řádní, ale najednou jsou v úzkých, tak se snaží získat třeba pár tisíc. Není to tak, že by byla podvod celá pojistná událost. Nějaká škoda obvykle opravdu vznikla, ale oni ji navýší. Bylo to vidět například při letošních povodních.

V krizi podvádí víc čestných lidí

A.cz: Zvyšuje se tenhle údaj jen tím, že lidé víc podvádějí, nebo používají detektivové lepší metody?

Určitě se promítají oba dva parametry. Nepochybně jsme ostražitější kvůli recesi, protože s ekonomickou krizí podvodů přibývá. Jde o celosvětový trend, není to česká specialita. Například ve Spojených státech mají od začátku krize nárůst podvodů o sto i více procent, Británie oznámila v loňském roce meziroční nárůst o 14 procent. My jsme někde uprostřed.

A.cz: Promyšlených podvodů, kdy si člověk sám způsobí škodu, tedy nepřibývá?

I jejich počet se zvyšuje, ale ne tak masově. V situaci, kdy se soustavně zvyšuje nezaměstnanost, lidé nezvládají splácet hypotéky a firmy krachují, sem tam někoho napadne, že podpálí vlastní výrobní linku, aby z pojistky aspoň zaplatil úvěry a vyhnul se exekuci.

A.cz: Takový případ jste řešili?

To je spíš modelový případ. Ale je pravda, že šetříme několik závažných podezření. Procento požárů je statisticky nejvýš za posledních deset let.

A.cz: U jakého typu pojistky lidé podvádějí nejčastěji?

Jednoznačně u pojištění vozidel. Tyto podvody představují asi 70 procent odhalených případů. Na západ od nás je toto procento nižší, pohybuje se mezi 40 a 50 procenty. Naopak na východ od nás je o něco vyšší.

Obrázek z programu Virtual Crash, který analyzuje podezřelé dopravní nehody a dokáže odhalit pojistný podvod.
Obrázek z programu Virtual Crash, který analyzuje podezřelé dopravní nehody a dokáže odhalit pojistný podvod. | Foto: Česká pojišťovna
 

A.cz: Čím to je?

Je to dáno mimo jiné i podílem životního a neživotního pojištění na celkovém trhu pojištění. Čím víc na západ, podíl životního pojištění je větší než neživotního. Lidé víc myslí na svůj život, zdraví a zabezpečení svých závazků, což v kombinaci s jejich vyšší kupní silou znamená větší investici do životního pojištění. A čím větší podíl životního pojištění, tím logicky roste i podíl pojistných podvodů v tomto odvětví pojištění. Ale roli hrají i skutečnosti další - jak funguje policie, jaký prostor dostávají organizované skupiny páchající hospodářskou trestnou činnost, jaká je míra korupce, jak častý je výskyt používání bezpečnostních systémů, které umožňují vyhledat vůz přes satelit.

A.cz: Ty asi mnoho podvodů neumožňují...

Ale i vyspělé země s vysokými etickými standardy se pojistným podvodům v oblasti aut nevyhnou. Nedávno si mi jeden norský pojišťovací detektiv stěžoval, že u nich v Norsku je oblíbené porouchané vozidlo shodit z fjordu do moře a následně oznámit pojišťovně jeho "krádež" neznámým pachatelem.


A.cz: Jak dlouho trvá vyšetřování takového pojistného podvodu?

To se velice liší, nejde to jen tak zobecnit. Pokud jde například o dopravní nehodu, u které je na první pohled zřejmé, že se nemohla stát tak, jak klient popisuje, lidé často svůj požadavek stáhnou hned po první reakci pojišťovny, která pozdrží výplatu plnění, protože se nehoda zdá simulovaná. Ale jsou i extrémy, které se vyšetřují měsíce, možná i roky.

A.cz: Měli jste nějaký takový případ?

Přibližně před rokem se podařilo rozkrýt případ gangu, který zorganizoval podvody za desítky milionů korun. Šlo o pojištění vozidel, organizovali krádeže i havárie. Do celého systému bylo zapojeno neuvěřitelné množství osob. Už teď je jich obžalováno osmdesát a vyšetřování stále pokračuje.

A.cz: Všichni ti lidé byli podvodníci?

Šlo o velmi dobře organizovanou skupinu, jejíž součástí byli majitelé vozidel, zkorumpovaní policisté, opravny a servisy, prodejci vozů, likvidátoři pojišťoven, ale i bílí koně, kteří měli za úkol jen řídit nebo poskytnout svědectví. Ve spolupráci s policií a dalšími pojišťovnami už víme o padesáti případech, u další stovky existuje podezření.

Zkuste podvést pojišťovnu a hrozí vám 10 let

A.cz: Spolupracujete s policií často?

Takto rozsáhlé případy jsou dost mimořádné, ale s policií samozřejmě spolupracujeme. Pokud máme podezření, že se stal pojistný podvod, předáváme policistům trestní oznámení stejně jako informace, které jsme zjistili. Policie pak zahajuje trestní řízení, na jehož konci může být trest až 10 let odnětí svobody nepodmíněně, tedy takzvaně natvrdo.

A.cz: Je vůbec z hlediska zákona rozdíl mezi podvodem a pojistným podvodem?

Je a pro všechny, kdo se pokusí pojišťovnu ošidit, dost zásadní. Pokud chcete někoho podvést a nevyjde vám to, nezpůsobíte mu žádnou škodu, nenaplnili jste takzvanou skutkovou podstatu trestného činu. Ale u pojistného podvodu jste spáchali trestný čin i v případě, že pojišťovna pojistné nevyplatí a nevznikne tak škoda.

A.cz:  Mají vaši detektivové nějaké speciální pravomoci? Jako například policisté?

Policie ČR disponuje samozřejmě ze zákona širšími pravomocemi, naši detektivové jsou běžnou fyzickou osobou, jako kdokoliv jiný. Nesmějí omezovat osobní svobodu člověka, nemohou ho zatknout, předvést ani přinutit ke spolupráci. Ale jejich práce se často té policejní podobá, ať už jde o vyšetřovací metody, jako jsou šetření místa činu, shromažďování důkazů, komunikaci se svědky. Naši lidé často disponují lepší technologickou podporou, jako je speciální software pro správu a analýzu dat a podobně. Naopak policisté mají přístup do řady databází, k osobním údajům, mají možnost získat více informací.

A.cz: Nabízí se otázka, kolik z vašich lidí jsou bývalí policisté…

Až devadesát procent pojišťovacích detektivů má zkušenosti s policejní prací. To ale není česká specialita, jde o celosvětový trend. V soukromém sektoru jsou obvykle lépe placeni než ve státní službě. A využijí své zkušenosti, pozorovací talent, analytické schopnosti či léty získaný policejní instinkt, když z jednotlivých údajů rekonstruují příběh, jak se celá záležitost udála. Operativní a analytická schopnost jsou jin a jang efektivního vyšetřování.

 

Právě se děje

Další zprávy