Stát ubránil 41 milionů. Vyhrál boj o kopec plný čediče

Tomáš Fránek
4. 8. 2010 17:43
Boj o těžbu na kopci Tlustec skončil u soudu, firma chtěla zaplatit ušlý zisk
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Stát ubránil 41 milionů korun v jedné z nejznámějších těžařských kauz v Česku. Tou je spor o těžbu milionů tun čediče z kopce Tlustec v severních Čechách.

Jde o kauzu, která se vleče už pěknou řádku let a o těžbě na Tlustci několikrát rozhodovaly různé úřady. Z Tlustce chtěli těžaři do roku 2059 vytěžit 17 milionů tun čediče. Při rozhodování o pokračování těžby vydal Krajský úřad v Liberci rozhodnutí o zastavení těžby, které ale bylo pro nezákonnost zrušeno.

Firma Go Point proto stát zažalovala a chtěla po něm zaplatit 41 milionů korun jako náhradu škody za nezákonný postup státu při zákazu těžby.

Pokutu jste stejně neplatili

Na 25 milionů vyčíslila firma smluvní pokutu, kterou měla zaplatit svým partnerům kvůli nedodání kamene, přes deset milionů korun je podle firmy ušlý zisk z předčasně ukončené smlouvy o dodávkách čediče a zbytek peněz požadovaných po státu jsou zbytečně vynaložené náklady spojené s přerušením těžby.

Městský soud v Praze ale žalobu neuznal s tím, že sice bylo vydáno chybné rozhodnutí, podle soudců žádná škoda firmě nevznikla. Dvacet pět milionů korun smluvní pokuty nezaplatila a další miliony vynaložila až v době, kdy o zákazu těžby věděla. "Vznik škody si sama způsobila," rozhodli soudci.

Firma se ale obrátila na Nejvyšší soud. Podle zástupců firmy došlo k šikaně ze strany státu, ten totiž neměl vůbec právo těžbu povolenou báňským úřadem zakázat. "Na firmu byl činěn nezákonný nátlak," uvedli zástupci společnosti Go Point.

Firmě se navíc nelíbilo, že soud rozhodl o tom, že stát dostane zaplaceny soudní výlohy.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Petrem Vojtkem ale dovolání firmy zamítl.

Soudci potvrdili, že firma nemůže požadovat 25 milionů korun za smluvní pokutu, kterou ale nezaplatila. Žádná škoda totiž firmě nevznikla. "Samotná existence pohledávky věřitele vůči dlužníku ani soudní rozhodnutí o povinnosti dlužníka zaplatit dluh není totiž skutečnou škodou ani ušlým ziskem," rozhodli soudci.

Nejvyšší soud navíc uvedl, že firma nesplnila jednu z podmínek, kterou jí byla těžba povolena a zákaz pokračování těžby tak nebyl žádná šikana. "Pokud firma nesplní povinnost, jíž je podmíněno vydání povolení k určité činnosti, může to důvodně vést k zákazu činnosti, která ohrožuje kvalitu přírody," rozhodli soudci, kteří odmítli i námitky firmy proti placení soudních nákladů.

Bude se těžit?

Na Tlustci se pravidelně těžilo nejdříve od roku 1988 do roku 1998, kdy čedič v lomu dolovala pomocí velmi silných komorových odstřelů společnost Beron.

Zadlužená firma nakonec skončila v konkurzu.

Lom pak v roce 2001 od správce konkurzní podstaty koupila liberecká společnost Go Point, která na Tlustci začala v roce 2003 těžit. Na počátku roku 2004 ale těžbu zakázal krajský úřad a Go Point v roce 2004 prohrál i soudní spor s ekology.

Práva na těžbu ale od společnosti GO Point koupila společnost Chlup. Ta znovu připravila žádost o pokračování těžby. „Chceme vytěžit kámen, chceme podnikat, chceme dát lidem práci, chceme přinést dotčeným vesnicím finanční prostředky," uvedl letos na jaře v Českolipském deníku majitel firmy Jiří Čech.


 

Právě se děje

Další zprávy