Nezaměstnaných v EU ubylo, procento je ale stejné

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 7. 2010 11:58
Tisíce lidí v Unii našly v červnu práci, stále ale zbývá přes 23 milionů nezaměstnaných.
Nejvyšší nezaměstnanost mají Španělé, nejnižší Rakušané.
Nejvyšší nezaměstnanost mají Španělé, nejnižší Rakušané. | Foto: Evropská komise

Brusel - Lidí bez práce v Unii ubývá, i když míra nezaměstnanosti zůstala v červnu na stejné úrovni jako o měsíc dřív, tedy na 9,6 procenta. V absolutních číslech však ubylo nezaměstnaných o 32 tisíc. Údaje zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Bez práce bylo celkem 23,06 milionu lidí, z toho v eurozóně 15,77 milionu. Nezaměstnanost vyjádřená v procentech zůstala na stejné úrovni i v zemích platících eurem, kde se drží na 10 procentech. Tam sice lidí bez práce přibylo, ale pouhých 6 tisíc, což představuje zpomalení růstu.

V meziročním srovnání stoupla nezaměstnanost v sedmadvacítce o 0,1 procentního bodu. Nárůst v porovnání s loňským rokem zaznamenalo dvaadvacet členských států.

Neblahými rekordmany v míře nezaměstnanosti je Španělsko a Lotyšsko, kde se pohybuje kolem 20 procent. Na opačném konci žebříčku se drží Nizozemci a Rakušané, kteří se drží hranice 4 procent.

Rakousko je zároveň jedním z mála států, kde se nezaměstnanost ve srovnání s loňským rokem snížila z 5,1 procenta na 3,9 procenta. Česká republika má podle Eurostatu 7,4 procenta nezaměstnaných, což je o 0,1 méně než před měsícem. Údaj českého Ministerstva práce a sociálních věcí je vyšší z důvodu jiné metody výpočtu, za červen byl 8,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy