Lesy ČR výrazně navýšily hrubý zisk. Cena dřeva rostla

Ekonomika Ekonomika
26. 7. 2010 14:13
Lesy už začaly s přípravou nového tendru na prodej dřeva a lesnické práce
Ceny dřeva postupně rostly
Ceny dřeva postupně rostly | Foto: Ondřej Besperát

Hradec Králové - Hrubý zisk téměř 1,8 miliardy vykázal za letošní první pololetí Státní podnik Lesy České republiky. Za stejné období měl vloni podnik hrubý zisk 55,6 milionů korun.

Jak informoval  v tiskové zprávě mluvčí LČR Zbyněk Boublik, dosažené výsledky jsou způsobeny úsporami a také pozitivním vývojem průměrných prodejních cen dříví.

Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora tvrdí, že pozitivní trend v hospodaření by měl pokračovat. "Věříme, že mimořádné náklady na odstraňování povodňových a ostatních škod, přesahující půl miliardy korun, výrazně neovlivní nastoupený trend dobrého hospodaření podniku," sdělil.

Připravuje se nový tendr

Vloni  Lesy ČR dosáhly hrubého zisku 783,9 milionu korun, předloni to bylo necelých 707 milionů korun. Na letošní rok podnik plánoval dosažení hrubého zisku 804,57 milionu korun.

V současné době ČR připravují vypsání mnohamiliardového tendru na prodej dřeva a lesnické práce, podle nějž by firmy měly ve státních lesích hospodařit od roku 2011. Původní tendr, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, LČR zrušily v polovině května.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010. Těžařské firmy si prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva si prodávají Lesy ČR. Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, což představuje zhruba polovinu lesů v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy