Bílá expanze. Největší sýrárna světa u Litovle bobtná

Tomáš Fránek
21. 7. 2010 19:10
Největší světová továrna na tvrdý sýr chutnající jako parmazán plánuje další výrazné rozšíření
Foto: Aktuálně.cz

Olomouc - Jde o jeden z největších investičních projektů za poslední dobu.

Společnost Orrero s italskými vlastníky totiž plánuje další výrazné rozšíření výroby sýra ve své továrně v Litovli u Olomouce. Už nyní jde o světovou jedničku ve výrobě tvrdého sýra chutnající jako parmazán, po rozšíření svoji pozici na trhu litovelská firma ještě posílí.

Podle plánů, které firma zaslala úřadům, aby posoudily vliv rozšíření továrny na životní prostředí, půjde o výrazné zvýšení výroby všech druhů sýra, které firma dodává především do Itálie.

Mléko z Olomoucka

Zatímco nyní továrna spotřebován 240 tisíc litrů mléka denně, po rozšíření továrny půjde o 440 tisíc litrů. Roční množství zpracovaného mléka dosáhne 160 milionů litrů," uvedla firma v oznámení.

Mléko by měla firma získávat od zemědělců v okolí. „Důvodem rozšíření stávajícího provozu sýrárny je záměr investora dosáhnou maximální zpracovatelské kapacity a využít tak kvalitní produkce mléka zemědělské prvovýroby v okolí sýrárny," dodali zástupci firmy v oznámení úřadům.

Většina produkce firmy je přitom určena pro trhy v Itálii. Z litovelské sýrárny odjíždí denně do Itálie kamion plný asi pětatřicetikilových bochníků nedozrálého sýra. V Česku se spotřebuje asi pět procent produkce sýrárny jako je český parmazán Gran Moravia a sýry Verena a Provolone.

Loni firma Orrero, ve které má majoritu italská rodina Brazzaleů, hospodařila s obratem asi 700 milionů korun a dokázala zůstat v zisku, málem ji však položila bankovní hysterie. "Přežili jsme bankám navzdory. Chovají se až nepřátelsky," řekl v MF Dnes předseda představenstva sýrárny Augustin Gec.

Většina sýrů je z dovozu

Spotřeba mléčných výrobků v Česku loni vzrostla přibližně o sedm kilogramů na 250 kilogramů na osobu, vyplývá z předběžných výsledků Českomoravského svazu mlékárenského.

Výroba tuzemských mlékáren ale v uplynulém roce poklesla. Opět rostoucí poptávka Čechů po mléčných produktech je tak stále více uspokojována výrobky z dovozu. Jejich podíl na celkové spotřebě se již blíží 40 procentům.

Obyvatel Česka v loňském roce snědl v průměru 16,7 kilogramu sýrů a tvarohů. V jejich spotřebě se Češi blíží evropskému průměru. Žebříčku dlouhodobě kralují Řekové s roční spotřebou přesahující 30 kilogramů. Významnými konzumenty sýrů jsou také Francouzi a Němci.

Zahraniční obchod se sýry a tvarohy se dlouhodobě vyvíjí v neprospěch tuzemských výrobců. Stále více sýrů na pultech tuzemských obchodů pochází ze zahraničí, jejich podíl rok od roku roste a již přesahuje 40 procent. Nejvíce se do země dováží v tuzemsku nejoblíbenější eidam. Toho bylo v loňském roce dovezeno téměř 24.000 tun, v naprosté většině z Německa a Polska. Sýry z německých a především polských mlékáren jsou levnější.

 

Právě se děje

Další zprávy