Nový rekord: Skoro každý čtvrtý v Česku podniká

Ekonomika Ekonomika
20. 7. 2010 13:47
Roste jak počet fyzických, tak i právnických osob
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Česku už podniká skoro každý čtvrtý obyvatel. Ani v prvním pololetí roku 2010 se totiž nezastavil rostoucí trend v oblasti počtu podnikatelů. Jejich množství se od začátku roku zvýšilo o více než 30 000 a v Česku tak v současnosti podniká již skoro dva a čtvrt milionu občanů.

Aktuální statistiku přinesl server. Podnikatel.cz

Zájem o podnikání navíc roste i mezi cizinci. Odborníci si nejsou jisti, čím je nárůst počtu podnikajících ovlivněn. Obávají se i toho, zda ze vším není takzavý švyrcsystém. Tedy to, že podniky propustily své kmenové zaměstnance a nabraly je zpátky jako takzvané "ičaře".

Podnikatelů je už 2,2 miliónu

Trend růstu podnikatelů trvá již delší dobu. Vloni se navzdory recesi zvýšil počet podnikatelů o více než 60 000 a rostoucí trend se nezastavil ani v roce 2010. Za prvních šest letošních měsíců jich přibylo 32 118 a v současnosti tak podniká nejvíce lidí v historii České republiky, celkem 2 205 777.

Na nárůstu podnikatelů se podílely jak fyzické, tak právnické osoby. Počet prvně jmenovaných stoupl o 21 235, takže ministerstvo v současnosti registruje již 1 889 991 fyzických osob, které se zabývají podnikáním. Vzrostl i počet právnických osob, jejichž množství dosáhlo 315 786. Jak dále ukazují statistiky, zvýšil se v Česku v roce 2010 také počet podnikajících cizinců, a to na stávajících 89 445.

Přestože celkový počet podnikatelů roste, v některých oborech mnohdy nastává situace zcela opačná. Dlouhodobě třeba klesá podíl řemesel a výroby. Naopak pak expandují firmy v odvětví služeb a informačních technologií. Nezanedbatelnou část nových podnikatelů tvoří také provozovatelé internetových obchodů,

Řemeslníků ubývá, naopak přibývá podnikatelů ve službách

Část ekonomů je optimistická a soudí, že za vším jsou zlaté české ručičky. "Lidé jsou nespokojení v zaměstnání, kde musí přijímat příkazy a raději preferují živnosti, kde jsou pánem svého času. Svou roli hraje i míra zdanění. Živnostníci mají narozdíl od zaměstnanců svobodu volby. Mohou volit nižší odvody za cenu nižší úrovně státního zabezpečení," cituje server Podnikatel.cz Marka Loužka z Centra pro ekonomiku a politiku.

Další faktor zmínila Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Podle ní přišlo o práci poměrně velké množství lidí, pro které je registrace na Úřadu práce ponižující. "Proto se tito lidé rozhodli postavit na vlastní nohy, a to zejména v oblasti služeb, kde není nutný příliš vysoký vstupní kapitál (masérky, osobní prodej apod.)," dodala Svobodová.

 

Právě se děje

Další zprávy