Češi si v práci méně hrají. Bojí se vyhazovu

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 7. 2010 15:21
Soukromých aktivit na pracovních počítačích ubývá. Lidé se bojí o práci.
Facebook - fenomén, který žere pracovní dobu. Češi ale podobné aktivity v práci omezují.
Facebook - fenomén, který žere pracovní dobu. Češi ale podobné aktivity v práci omezují. | Foto: Reuters

Praha - Poklidné pracovní tempo hojně prokládané prohlížením Facebooku, hraním her a surfováním po pornostránkách se v Česku stává minulostí.

Převážná většina zaměstnavatelů totiž s těmito aktivitami v pracovní době ztrácí trpělivost a nasazuje do boje proti nim monitorovací programy.

Podle údajů společnosti truconneXion se v důsledku toho snížily mimopracovní aktivity zaměstnanců o půlhodinu denně. Stále jim však zaberou každý den přibližně hodinu.

"Četnost činností, jako je vyřizování soukromých e-mailů, bankovních transakcí či sledování erotického obsahu v pracovní době, je víceméně konstantní, podíl práce vzrostl na úkor zábavy poměrně výrazně - z 56 procent loni na 70 procent letos," uvedl Robert Kleiner, člen představenstva společnosti truconneXion.

Práce je víc, obav o ni také

Velkým strašákem je pro většinu "hravých" zaměstnanců možnost ztráty práce. A se stále vysokými čísly míry nezaměstnanosti tak stačí jen informace, že zaměstnavatel monitoruje činnost na svých počítačích, aby lidé nežádoucí aktivity omezili.

To, že lidé využívají pracovní počítače efektivněji ale nejspíš podpořila i samotná krize. "Firmy šly například v oblasti administrativních prací v době krize až na dřeň a využívají pracovní síly v této oblasti racionálněji. Ačkoli se hospodářské výsledky řady firem pomalu vracejí na předkrizovou úroveň, nové administrativní pracovníky nenabírají v tak hojném počtu jako v minulosti," uvedla Jana Skalová ze společnosti LMC, která se zabývá průzkumy v oblasti trhu práce.

Úplný zákaz nic neřeší

Odborníci se ale shodují, že zcela zabránit využívání pracovního počítače a internetového připojení k soukromým účelům není nejen možné, ale ani žádoucí.

"Pokud tento privátní čas celkově nepřekročí půl hodiny denně, neviděl bych v tom nic závadného. Naopak u některých kreativnějších profesí se může tento čas ukázat jako užitečně strávená doba relaxace či inspirace pro náročné výkony, které jsou experti nuceni odvádět," konstatoval psycholog Jiří Šimonek z DAP Services.

Průměr České republiky je však stále přibližně dvojnásobný. Nejvyšší míru nežádoucích aktivit v práci mají podle expertů i nadále některé úřady.

 

Právě se děje

Další zprávy