Služební cesty se stávají luxusem.Nahrazuje je technika

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
19. 7. 2010 16:53
Od roku 2008 do letošního prvního pololetí se počet služebních cest snížil téměř o polovinu.
Na služební cestu? Jen výjimečně, firmy šetří. Ilustrační foto.
Na služební cestu? Jen výjimečně, firmy šetří. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejméně služebních cest od roku 2003. I to je důsledek ekonomické krize v údajích za loňský rok. A letos pokles dál pokračuje.

Loňský rok přitom v porovnání s rokem 2008 přestavoval pětatřicetiprocentní pokles množství služebních cest - Češi jich podle údajů Českého statistického úřadu uskutečnili 2,3 milionu.

U zahraničních cest je pokles ještě vyšší. "Mezi prvním pololetím roku 2008 a 2009 došlo k propadu v počtu pojištěných osob, které služebně odcestovaly do zahraničí, o 40 procent. Mezi prvním pololetím roku 2009 a 2010 došlo k propadu o dalších 11,5 %. Za dva roky se tak počet lidí, kteří se pojišťují při cestě do zahraničí, snížil prakticky na polovinu," uvedl produktový manažer cestovního pojištění ČSOB Pojišťovny Vít Janouch.

Zástupci pojišťoven nepochybují o tom, že se jedná o projev úspor vyvolaných krizí.

Dramatický pokles počtu služebních cest navíc umožňuje i technologie - řadu schůzek lze nahradit uspořádáním videokonference. Potvrzují to rostoucí tržby společností, které zařízení a software pro videokonference prodávají. Tržby za tento druh technologií nejspíš letos přesáhnou 300 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy