Čeští stavaři hledají svoje dno, bytů se staví málo

Tomáš Fránek
9. 7. 2010 10:26
Nových zakázek je málo, české stavebnictví se výrazného oživení těžko dočká

Brno - České stavební firmy mohou jenom tiše závidět svým kolegům z průmyslu.

Stavebnictví se totiž na rozdíl od průmyslu stále nemůže dostat z krizového stavu a zlepšení se nedá čekat ani v dalších měsících.

V květnu se sice po dubnovém velkém propadu vrátila stavební výroba v Česku k malému růstu, ten ale způsobilo příznivější počasí a dva pracovní dny navíc. Další statistické data už ale nevěští nic dobrého.

Byty se nestaví

V květnu se totiž začalo stavět o téměř osmnáct procent bytů méně než loni, výrazně slabší byly podle Českého statistického úřadu i počty dokončených bytů. "Se slabou výstavbou bytů musíme počítat i v dalších měsících," uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Podle nové zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu o stavu české ekonomiky se stavebnictví ve srovnání s loňským rokem za první čtvrtletí propadlo o dvacet procent.

"V 1. čtvrtletí 2010 došlo ve stavebnictví k meziročnímu poklesu o 21,4 procent. Reálně se tak projevil dopad úbytku stavebních zakázek, který byl patrný během celého loňského roku," uvedlo ministerstvo ve své zprávě.

Lepší časy se pro stavebníky dají čekat až v roce 2013.

Kdy se situace zlepší?

"Stavebnictví je obor s větší setrvačností, důvodem jsou dlouhé lhůty investorských příprav a získávání povolení. U velkých staveb to trvá právě dva až tři roky. Z toho odvozujeme, že i když se ekonomika začne nějak ve světě a v Česku obracet do pozitiva kolem roku 2011, tak stavebnictví na to bude reagovat někdy kolem roku 2013," uvedl již dříve  prezident svazu Václav Matyáš.

Nouze o práci mezi stavebními firmami zvyšuje tlak na korupci ve veřejných zakázkách a povede i rostoucímu počtu bankrotů firem.

Vyplývá to z průzkumu, který mezi stovkou v Česku působících stavebních firem v polovině letošního března provedla společnost CEE Construction Research.

Průzkum jednoznačně potvrdil, že vypjaté podmínky v podnikání výrazně svědčí korupci. Podíl firem, které při ucházení se o zakázku nebyly požádány o úplatek, klesl letos na 42 %, přičemž v loňském a předloňském průzkumu se toto číslo pohybovalo mezi 58 a 59 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy