Krize ukousla 20 procent z tržeb hotelů a restaurací

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
8. 7. 2010 17:15
Hotely a restaurace nejspíš letos opustí přes 12 tisíc zaměstnanců.
Hrozbou pro řadu restaurací je i zrušení daňových výhod u stravenek. Mohly by přijít až o polovinu tržeb. Ilustrační foto.
Hrozbou pro řadu restaurací je i zrušení daňových výhod u stravenek. Mohly by přijít až o polovinu tržeb. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pětinu ukousla z tržeb hotelů a restaurací ekonomická krize za celou dobu svého trvání.

Jejich majitelé poprvé pocítili krizi poprvé ve druhém čtvrtletí roku 2008, do letošního května poklesly jejich tržby podle údajů Českého statistického úřadu o téměř 20 procent.

Jak informovala společnost Mag Consulting, pokles se zatím stále nezastavuje. Hůř než restaurace jsou postižené hotely, kterým tržby klesly o 29 procent. V oblasti stravování to bylo "jen" 14 procent.

"Podobný trend lze očekávat i pro následující období, ke konci roku může pokles tržeb činit v ubytování až 30 procent, ve stravování až 16 procent, celkově tedy kolem 21 procent," uvedl ředitel Mag Consulting Jaromír Beránek.

Podnikatelé ve službách už na počátku roku varovali, že jejich situace je vážná a budou nejspíš muset propouštět stálé zaměstnance. Těch loni opustilo obor asi 2100. "Očekáváme odchody v rozsahu devět až 12 procent, což představuje zhruba 12 300 lidí," uvedl Beránek.

Zástupci Asociace hotelů a restaurací navíc upozorňují, že poslední kapkou by pro ně mohlo být zrušení daňových výhod pro stravenky. Ty totiž u mnohých restauratérů tvoří až polovinu obratu.

 

Právě se děje

Další zprávy