Evraz stojí, ArcelorMittal omezuje výrobu a hledá odbyt

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
1. 7. 2010 16:09
Ocelárna dočasně zastavila provoz kvůli sporům s Arcelorem, ten přišel o čtvrtinu odbytu.

Ostrava - Jak předem oznámila společnost Evraz Vítkovice Steel, brány její ostravské ocelárny se dnes ráno neotevřely. A největší huť v Česku, ArcelorMittal Ostrava (AMO) kvůli tomu omezuje výrobu železa. Evraz totiž až dosud odebíral čtvrtinu jeho produkce.

Obě firmy se totiž nedohodly o jeho ceně, což vedlo právě k dočasnému uzavření ocelárny Evrazu. Ten totiž považuje cenu, za kterou Arcelor železo nabízí, za přemrštěnou, huť namítá, že jde o běžnou tržní cenu.

Jednání zatím dál pokračují, dokud se ale strany nedohodnou, zůstane ocelárna Evraz ze 320 zaměstnanci zavřená. Vedení podniku si dalo termín do konce července, pak převede zaměstnance do jiných provozů.

Propouštět nechce kvůli omezení výroby železa ani ArcelorMittal, který  zatím hledá náhradní odbytiště.

"Celkově budeme muset zpomalit naši výrobu na vysokých pecích. V červenci budeme mít proto určitě výpadek ve výrobě. V srpnu a září už hledáme alternativy, abychom mohli výrobu vrátit na původní úroveň, pokud se sama firma Evraz nerozhodne obnovit výrobu ocelárny," uvedl generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil.

Vedení ArcelorMittal také uvedlo, že obě společnosti v loňském roce podepsaly šestiletou smlouvu o dodávkách železa. Pokud se nakonec obě firmy nedomluví, bude to Arcelor brát jako porušení této smlouvy a bude pak uvažovat o vymáhání náhrady škody.

Nové zákazníky pro odběr železa by huť výhledově hledala nejspíš v Turecku a na Balkáně. Zvažuje také zvýšení produkce ve vlastní ocelárně nebo zaměření na zpevňování železa a jeho následného prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy