OKD chtějí težit uhlí na Ostravsku nejméně do roku 2030

Karel Toman
29. 6. 2010 15:02
Dnešní technikou vytěží firma 0,6 miliardy tun uhlí. Zásob má ale šestkrát tolik
OKD právě dokončily velkou proměnu. Do nejmodernější, počítačem řízených razících i těžebních kombajnů a další techniky investovaly za poslední dva roky devět a půl miliardy korun. V rámci programu POP 2010 (Program optimalizace produkce), který právě končí vyměnily více než 50 % dobývacích a zhruba 30 % razicích technologií. Další půl miliardy šlo do programu Safety - bezpečnosti práce a nových ochranných pomůcek včetně "fáraček". "Jde o největší jednorázovou investici v historii OKD," říká mluvčí OKD Vladislav Sobol. Havíř má teď o polovinu lehčí novou lampu (vpravo), nebo nový přístroj měřící koncentrace plynů (na krku).
OKD právě dokončily velkou proměnu. Do nejmodernější, počítačem řízených razících i těžebních kombajnů a další techniky investovaly za poslední dva roky devět a půl miliardy korun. V rámci programu POP 2010 (Program optimalizace produkce), který právě končí vyměnily více než 50 % dobývacích a zhruba 30 % razicích technologií. Další půl miliardy šlo do programu Safety - bezpečnosti práce a nových ochranných pomůcek včetně "fáraček". "Jde o největší jednorázovou investici v historii OKD," říká mluvčí OKD Vladislav Sobol. Havíř má teď o polovinu lehčí novou lampu (vpravo), nebo nový přístroj měřící koncentrace plynů (na krku). | Foto: Karel Toman

Ostrava - Přes pět miliard korun chce během příštích pěti let investovat těžební společnost OKD do rozvoje dolů a nákupu nových technologií.

Obnova technologií, do které společnost v posledních dvou letech v rámci svého programu POP 2010 investovala bezmála devět  miliard korun, jí umožní prodloužit těžbu černého uhlí na severu Moravy nejméně do roku 2030.

Novinářům to dnes řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck.

Kromě velkých investic se na hospodářském výsledku OKD podepsala i globální recese. Kvůli poklesu poptávky zaznamenala zhruba třetinový pokles výnosů na 35,35 miliardy korun Společnost sice zůstala v plusu, čistý zisk jí ale vloni klesl na 1,48 miliardy, to je o 85 procent.

Kvůli krizi klesly tržby

Vyplývá to z dnes zveřejněné výroční zprávy, kterou Beck prezentoval.

Kvůli nižší poptávce způsobené krizí společnost loni vytěžila 10,62 milionu tun černého uhlí, což je meziročně o 13 procent méně. Provozní výsledek hospodaření OKD klesl o 80 procent na 2,67 miliardy korun. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb se meziročně snížily zhruba o třetinu na 27,23 miliardy korun.

OKD má v plánu nejméně 20 let těžit uhlí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku v Dolu Karviná, Dolu Darkov, Dolu ČSM a Dolu Paskov, které jsou aktivní.

Podle Becka leží na české straně hornoslezské uhelné pánve stále miliardy tun černého uhlí. "Prověřujeme veškeré možnosti jeho vytěžení současnými technologiemi," řekl.

Pod Ostravskem leží miliardy tun uhlí

Podle OKD je ve jejích dolech bezmála 600 milionů tun zásob vytěžitelných současnými technologiemi. Geologické zásoby černého uhlí v revíru společnosti ale činí skoro 3,7 miliardy tun.

Vlastníkem OKD je nizozemská společnost NWR, která patří evropské společnosti RPG Industries, jejímž spoluvlastníkem je finančník Zdeněk Bakala.

 

Právě se děje

Další zprávy