Střední Evropa poroste letos rychleji, tvrdí analýza

Ekonomika Ekonomika
28. 6. 2010 13:25
Polsku a Ukrajině pomůže fotbalové Euro, Rusku olympiáda
Turecko letos ze zemí střední a východní Evropy poroste nejrychleji
Turecko letos ze zemí střední a východní Evropy poroste nejrychleji | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pesimistické předpovědi ohledně ekonomického vývoje zemí střední a východní Evropy nebyly opodstatněné. Alespoň tak soudí ekonomové UniCredit, kteří zvýšili svůj odhad růstu HDP v regionu pro rok 2010 ze 2,8 % to 3,1 %.

V solidní situaci je podle analýzy Turecko (růst 5,6 %), Rusko (3,4 %) a Slovensko (3,5 %), pro jiné je však mnohem těžší dostat se z recese. To je případ Chorvatska (-1,5 %) nebo Bulharska (-1,0).

Odhad pro Českou republiku předpovídá pro letošek růst tempem 1,8 procenta.

"I když rozdíly ve výkonnosti jednotlivých zemí budou pravděpodobně přetrvávat i v nejbližších měsících, některé růstové ukazatele z oblasti průmyslové výroby a exportu potvrzují, že oživení i nadále probíhá. Zejména v Rusku a v Estonsku se vývoj v posledních 3 měsících urychlil a prokázal pevný potenciál těchto zemí," píše se v analýze.

Ekonomiku táhne export

I nadále zůstane hlavním motorem oživení export a zvýšení průmyslové výroby. Brzdou je na druhé straně, podle analýzy UniCredit, nízká osobní spotřeba. V tomto směru se vzhledem ke stále vysoké míře nezaměnstanosti a utlumenému růstu mezd, nedají v brzké době očekávat nějaké zásadnější změny.

Ekonomové UniCredit jsou přesvědčeni, že v mnoha zemích by k pozitivnímu vývoji ekonomiky měly přispět rozsáhlé programy v oblasti infrastrukturního rozvoje. Například Polsko a Ukrajina se připravují na fotbalový šampionát EURO 2012, Kazachstán ze všech sil modernizuje svoji infrastrukturu, Rusko se připravuje na olympijské hry, které se budou konat v roce 2014 v Soči, a Srbsko rovněž úspěšně realizuje několik projektů. Všechny tyto programy se přelévají do intenzivní stavební činnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy