Studentské brigády? Touto dobou už je boj hodně tvrdý

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 6. 2010 8:00
Pokud chcete větší výdělek, odjeďte raděj brigádničit do zahraničí
Krátkodobé brigády se ještě sehnat dají. Ty na celé léto jen těžko. Ilustrační foto.
Krátkodobé brigády se ještě sehnat dají. Ty na celé léto jen těžko. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Počítáte se mezi studenty a teprve začínáte shánět letní brigádu? Pokud vám chybí vytrvalost a odhodlání, vaše šance nejsou příliš vysoké. K velmi pozdnímu datu, které nebylo výhodou ani v době, kdy českou ekonomiku netrápila recese, se přidává nižší nabídka letních prací.

"Šanci sehnat v této době ještě brigádu má ten, kdo bude pravidelně chodit do agentur a vystojí si nějakou tu frontu," poznamenal Igor Kocsis, jednatel společnost Index-Nosluš, která se na nabídky brigád specializuje.

Práce je méně než dřív, zájemců stejně

"Dobrá zpráva je, že v létě je 1,5 krát víc nabídek brigád než v průběhu roku. Ani letos to není o moc jiné. Následovat ale musí zpráva špatná - nabídek je letos méně a počet zájemců se jako každé léto zvyšuje desetkrát," konstatuje Kocsis.

Nižší množství brigádnických příležitostí potvrzuje i průzkum společnosti LMC, která provozuje portály jobs.cz a práce.cz.

"V téměř čtvrtině odpovědí firmy potvrdily, že hledají uchazeče, kteří v rámci brigády budou vykonávat pouze pomocné práce. Ne příliš pozitivní zprávou je však vysoký počet oslovených firem, které letos krátkodobé přivýdělky vůbec nebudou nabízet - bylo jich 44 procent," uvedla Jana Skalová ze společnosti LMC.

Nejdřív si užít, pak vydělávat ...

Jedinou radou, kterou lze brigádníkům dát, je aby se příští léto kromě časného hledání, zajímali hlavně o brigády z druhé poloviny léta - tedy na srpen a září. "Většina studentů si chce nejprve vydělat a pak si užívat. Pokud to ale udělají opačně, budou mít o něco vyšší šanci brigádu najít," radí Kocsis.

Určitý vliv má i to, v kterém kraji brigádu studenti hledají. "Objevují se nabídky po celé ČR, ale jsou lokality, kde jich je jen několik desítek, zatímco jinde se jedná o stovky nabídek brigád. Z dlouhodobého horizontu je nejméně brigád v Karlovarském kraji, na Vysočině a ve Zlínském kraji. Nejvíce nabídek je v Praze, Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji," vyčetla Skalová ze statistik pracovních portálů.

Práci na celý měsíc nebo dva? Těžko

Pátrání na stránkách agentury Index-Nosluš není nijak radostné. Z osmnácti měst, kde Index-Nosluš působí, není k dispozici jediná nabídka hned v jedenácti. V těch zbylých jde většinou o několikahodinové nabídky výpomoci, která je navíc často pro fyzickou náročnost vhodná spíš pro mladé muže, než pro dívky.

Nabídky zahrnují  manipulační práce, vykládání kamionů, pomocné stavební práce. Také například prodej předmětů ve veřejné sbírce nebo práci na pokladně. Mimo to mají ale příležitost odpracovat několik směn i svářeči nebo operátoři výrobních linek. Všechny brigády se ale týkají dat v červnu, maximálně červenci.

Kdo podobné práce dělat nechce nebo nemůže, má ještě další možnost a může si zkusit přivydělat prostřednictvím výpomoci. Portály Práce.cz a Jobs.cz nově takové inzeráty uvádějí.

"Jedná se o krátkodobou a velice flexibilní formu práce, nazývané také občanská výpomoc. Každý z nás se může ocitnout kdykoliv v situaci, kdy nutně potřebuje např. pomoci s úklidem, se stěhováním, s doučováním, nebo pohlídat děti či domácí mazlíčky," vysvětlila Skalová z LMC.

Příliš velké výdělky raději nečekejte

Čekat, že si brigádničením vyděláte na měsíční výlet po Evropě je holý nesmysl. Tedy pokud nebudete jako brigádu vykonávat nějakou vysoce kvalifikovanou a nadstandardně ohodnocenou práci.

Podle nabídek se totiž nejčastěji odměny za hodinovou práci pohybují mezi 50 a 100 korunami.

"U běžných typů brigád lidé na vyšší než stokorunové sazby za hodinu práce nedosáhnou. Odměna se pohybuje spíše v rozmezí 75 až 85 korun. V regionech je situace ještě o něco horší, průměrně je zde hodina práce ohodnocena mezi 55 až 65 korunami," konstatuje Dagmar Šimonová, HR manažerka společnosti LMC.

Odměna se zvyšuje u směnného provozu na noční práce. Nebo musíte mít štěstí a „ulovit" brigádu v administrativě. "Pozice v administrativě nebo práce na internetu zahrnují finanční nabídky i na 100, 125, 130 až 200 korun na hodinu," vysvětlila Šimonová.

Dalším způsobem jak výplatu brigádníka zvýšit, je práce v zahraničí, která vyžaduje jazykovou vybavenost a status studenta.

 

Právě se děje

Další zprávy