Kostelecké uzeniny propustí 300 lidí, končí s drůbeží

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
21. 6. 2010 13:02
Porážku drůběže přesune Agrofert na vodňanskou firmu. Kostelecké uzeniny se budou zabývat jen červeným masem.
Drůbeží produkty budou propříště vznikat pod patronátem Vodňanské drůbeže. V Kostelci budou pracovat jen s červeným masem. Ilustrační foto
Drůbeží produkty budou propříště vznikat pod patronátem Vodňanské drůbeže. V Kostelci budou pracovat jen s červeným masem. Ilustrační foto | Foto: www.ku.cz

Kostelec - Tři stovky nezaměstnaných postupně přijdou na úřady práce na Jihlavsku z masokombinátu Kostelecké uzeniny. Jeho vedení se rozhodlo na konci roku ukončit  porážku drůbeže, která 300 lidí zaměstnává.

Na Jihlavsku bylo ke konci května bez práce 5 197 lidí, míra nezaměstnanosti byla 8,2 procenta. Výkon porážky se do září sníží na polovic a s koncem roku převezme výrobu Vodňanská drůbež.

Důvodů pro uzavření provozu je několik. Porážka je zastaralá a sužuje Kostelec hlukem a zápachem. Modernizace by přišla na desítky milionů korun.

Kostelecké uzeniny budou jen z červeného masa

Tím hlavním důvodem je pak změna struktury holdingu Agrofert, který je nejvýznamnější skupinou českého zemědělství a potravinářství. Jeho zakladatelem je Andrej Babiš.

Jednotlivé společnosti, které jsou součástí holdingu, se mají do budoucna specializovat.

"Kostelecké uzeniny se zaměřují na výrobu červeného masa a masných výrobků, Vodňanská drůbež se specializuje na drůbeží maso. Výroba z Kostelce bude přesunuta do provozů ve Vodňanech, Brně a v Mirovicích. Díky koncentraci drůbežích porážek zajistíme efektivnější využití porážkových kapacit," řekl ČTK generální ředitel Kosteleckých uzenin Pavel Kváč.

Nejprve propustí 130 lidí 

Prvních 130 lidí přijde na úřad práce na začátku října. Část zaměstnanců dostane nabídku přesunout se z kosteleckého provozu do Brna a pracovat tam.

V potravinářské oblasti je součástí Agrofert holdingu například společnost Maso Planá, s níž se letos v lednu Kostelecké uzeniny sloučily, ale například i pekárny Penam. Kromě potravinářství a zemědělství působí holding i v chemickém průmyslu a jeho součásti jsou i výrobci zemědělské techniky.

 

Právě se děje

Další zprávy