Filmaři se mohou vrátit do Česka. Dostanou pobídky

Ekonomika Ekonomika
18. 6. 2010 13:56
Pobídky v zahraničí se pohybují od 15 do 28 procent
Premiéra filmu Knight and Day v Seville - Katie Holmes a Tom Cruise
Premiéra filmu Knight and Day v Seville - Katie Holmes a Tom Cruise | Foto: Reuters

Praha - Zahraniční filmové štáby by se již letos mohly opět začít navracet do České republiky. Evropská komise (EK) totiž schválila České republice program finančních pobídek filmovým produkcím. Na základě tohoto programu bude moci stát vrátit producentům, kteří budou natáčet v Česku, část utracených peněz.

Komise systém pobídek schválila včera. Trvalo jí tedy necelého půl roku než rozhodla, neboť Ministerstvo kultury požádalo EK o schválení pobídek v lednu.

Schválené schéma je podle zdroje agentury ČTK platné do konce roku 2015.

Ředitelka odboru médií a audiovize ministerstva kultury Helena Fraňková ČTK řekla, že zatím není není zřejmé není zřejmé, jaké finanční podmínky v rozhodnutí EK budou. Po letošní rok má ministerstvo na pobídky připraveno 400 milionů korun. To by při dvacetiprocentní úrovni podpory znamenalo, že jsou připraveny pobídky zhruba pro dvě miliardy nákladů utracených za natáčení v České republice. To je zřejmě dostatečná suma. Je to totiž trojnásobek obratu, který dosáhla zahraniční filmová produkce v ČR loni.

Česko bylo jednou z mála zemí bez podpory filmařů

"Rozhodnutí samozřejmě vítáme, zatím jsem o tom nevěděl. Věřím, že by k nám pobídky mohly znovu zahraniční filmaře přilákat," řekl dnes ČTK předseda Asociace producentů v audiovizi Pavel Strnad.

Propad filmové produkce způsobila podobná podpůrná opatření přijatá v okolních zemích; Česko je jednou z posledních zemí, kde pobídky neexistují. Program loni v říjnu schválila vláda.

Investoři budou moci požádat o vrácení až 20 procent některých utracených nákladů. Opatření má zajistit zakázky firmám v souvisejících službách i ve výrobě, zaměstnat odborníky a vytvořit krátkodobá pracovní místa. Evropská unie udělila podporám filmovému průmyslu výjimku ze zákazu veřejných podpor. Pobídky zavedly například Irsko, Británie, Německo, Francie a Maďarsko. Jejich výše se pohybuje mezi 15 až 28 procenty z rozpočtu filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy