Práce v Unii je o něco dražší, v Česku náklady klesly

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 6. 2010 11:55
Zatímco náklady v Unii rostly o 2,2%, v Česku podle Eurostatu klesly o víc než 3 procenta.
Náklady na práci v Česku klesaly v prvním čtvrtletí o více než 3 procenta.
Náklady na práci v Česku klesaly v prvním čtvrtletí o více než 3 procenta. | Foto: Karel Toman

Brusel - Práce lidí v Evropské unii je zase o něco dražší. Podle údajů statistického úřadu Eurostat se náklady na hodinu lidské práce zvýšily za rok o 2,2 procenta, v eurozóně rostla hodnota práce o 2,1 procenta. Data pocházejí z letošního prvního čtvrtletí.

Růst tak v porovnání s předchozím čtvrtletím zrychlil, na konci roku 2009 rostly náklady na práci v eurozóně o 1,7 procenta a v celé Unii o 2 procenta. Po výrazném zpomalení růstu v polovině loňského roku tak křivka hodnoty práce míří opět vzhůru.

Hlavní náklady na práci tvoří mzdy a platy a nemzdové náklady. Obě složky rostly v Unii podobně rychle. Platy o 2,3 procenta a nemzdové náklady o 1,9 procenta.

Největší procentuální přírůstek zaznamenal Eurostat v Bulharsku, kde práce zdražila v prvním čtvrtletí o 10,5 procenta a Rumunsku, kde se zvýšila o 7,4 procenta.

Opačný konec žebříčku, tedy země, kde náklady na práci rychle klesaly, obsadila Litva s poklesem o 11 procent, Lotyšsko s poklesem o 7,2 procenta a Estonsko o 5,5 procenta. Česká republika je následuje s poklesem nákladů na práci o 3,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy