Průmysl v dubnu rostl o procento. Meziročně o 11%

Radek Pecák Radek Pecák
7. 6. 2010 9:09
Průmysl těží ze zvýšené poptávky v zahraničí, hlavně v EU
Výroba automobilů a dílů už zase jede téměř naplno
Výroba automobilů a dílů už zase jede téměř naplno | Foto: TPCA

Praha - Oproti minulému měsíci o procento lepší výsledek, při porovnání se stejným obdobím loňského roku dokonce o 11 procent. To je výsledek tuzemského průmyslu za duben. Informace dnes vydal Český statistický úřad.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla dokonce o 14,2 %.

Podle statistiků k růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 20,9 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (růst o 55,1 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 17,3 %).

Naopak poklesla například výroba nápojů - o 16 procent a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (pokles o 12 procent).

Přibývají nové zakázky, hlavně ze zahraničí 

"Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 9,7 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 15,0 %. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 49,5 %," informoval dnes statistiký úřad. 

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 14,2 %, a ze zahraničí dokonce ještě více (o 17,3 %). Zakázky přibývají zejména firmám vyrábějícím a zpracovávajícím kovy (růst o 53,4 procenta) a firmám v automobilovém průmyslu (růst o 7,4 procent)

Počet zaměstnannců ještě neroste

Přes růst produkce i zakázek se snížil průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu . V dubnu 2010 v porovnání s dubnem 2009 o 6,3 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v dubnu 2010 naopak meziročně vzrostla o 5,1 % a činila 24 754 Kč.

"Akcelerace průmyslu nabírá obrátky," uvedl ještě před zveřejněním výsledků analytik Patria Finance David Marek. Zatímco finanční trhy propadají panice, v reálné ekonomice přichází známky oživení ze všech stran. Průmyslu podle něj pomáhá především zlepšující se kondice eurozóny, kam směřuje většina produkce.

 

Právě se děje

Další zprávy