Nemáte práci? A zkoušeli jste hledat u neziskovek?

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 6. 2010 12:35
Práce v neziskových oraginzacích není o mnoho hůř placená než jinde a nabízí rozmanitá místa.
Neziskové organizace hledají řadu lidí - od manažerů po zdravotní sestry.
Neziskové organizace hledají řadu lidí - od manažerů po zdravotní sestry. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Nabízejí místa napříč obory, která jsou srovnatelně placená jako jiná práce. Přesto řadu lidí, kteří hledají zaměstnání ani nenapadne, podívat se na volné pozice v neziskových organizacích. Přitom příležitostí je v nich víc než dost a vůbec ne jen pro neplacené dobrovolníky.

"Neziskové organizace jsou vlastně malé a střední podniky. Často hledají zaměstnance na manažerská místa, do marketingu nebo public relations, sociální pracovníky, finanční manažery, střední zdravotnický personál, účetní. Platy jsou v průměru jen o málo nižší než ve státní správě, rozhodně nejde o žádnou almužnu," vysvětlil Marek Šedivý z obecně prospěšné společnosti Neziskovky.cz.

Navíc si zaměstnanci neziskových organizací mohou být jisti, že jejich práce má smysl. „Právě to je důvod, proč v neziskovém sektoru hledají práci lidé z byznysu, kteří hledají právě tuto přidanou hodnotu," dodal Šedivý.

Až dosud se místa v neziskových organizacích inzerovala především na internetových stránkách Neziskovek.cz nebo na stránkách organizací, které lidi hledaly. Od začátku června ale zájemci najdou nabídky z neziskového sektoru přímo na jednom z nejvyužívanějších pracovních portálů v Česku Jobs.cz.

"Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že neziskový sektor může být zajímavým segmentem a oblastí, která mimo jiné podporuje flexibilní zaměstnanost a umožňuje mnoha lidem sladit osobní a profesní život," říká Jana Skalová ze společnosti LMC, která provozuje portál Jobs.cz.

Propojení obou systémů má na trhu práce pomoci sblížit komerční a neziskový sektor. Jobs.cz rázem zvýšily počet nabízených pozic o 150. Neziskové organizace na portále inzerují zdarma, mohou využívat i jeho personalistický program pro nábor uchazečů.

"Pro neziskové organizace má toto spojení celou řadu výhod. Přinese jim zejména možnost dostat se i k profilům lidí, kteří by se aktivně o práci v neziskovém sektoru neucházeli, přestože právě pro ně může tato oblast představovat zajímavou volbu jejich dalšího kariérního růstu," dodal Šedivý.

Podle statistik portálu Neziskovky.cz se nejčastější pracovní nabídky týkají sociální práce, osobní asistence, lektorování, administrativy, fundraisingu (tedy zajišťování financování) a poradenství.

 

Právě se děje

Další zprávy