Boj na ostří nože. Krade se v OP Prostějov?

Tomáš Fránek
27. 5. 2010 20:18
Policie prošetřuje, jak se v největší tuzemské textilce nakládalo s majetkem
Foto: Petr Protivánek

Brno /Prostějov - Jde o asi nejostřejší boj o bankrot firmy, jaký se kdy v Česku v posledních letech vedl.

Poté, co krach největšího středoevropského výrobce obleků OP Prostějov začali sledovat politici a státní zástupci, se do boje o stamiliony z firmy zapojila i policie.

Na tu se totiž s trestním oznámením obrátili lidé z bývalého krizového vedení firmy v čele s generálním ředitelem Jiřím Tuvorou.

Toho po několika měsících odvolal insolveční správce Jaroslav Svoboda. Podle správce se Tuvora pokusil výrobu obleků na míru i se značkou vyvést mimo firmu.

Kdo kam s majetkem?

"Ztratil mou důvěru. Firma v první polovině dubna podepsala smlouvu se společností Modest, kterou spoluvlastní Tuvora, jenž měl jednat s konkurenty dlužníka o vyvedení výroby měřenek," uvedl Svoboda před soudem s tím, že se teď zjišťuje, k čemu skutečně došlo.

Výroba měřenek je podle znaleckého posudku firmy TPA Horwath Valuation Services jednou z mála životaschopných částí Oděvního podniku.

Tuvora ale v dopise soudu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, uvedl, že naopak zjistil, že z firmy mizí majetek a proto se jeho spolupracovníci obrátili s trestním oznámením na policii.

Podle Tuvory mělo docházet k machinacím se značkou OP Profashion a měla také zmizet databáze klientů společnosti Bernhardt Fashion.

To je dceřiná společnost, kterou získal OP Prostějov coby její dlouhodobý strategický partner v roce 2002 a sloužila k prodeji obleků v západní Evropě. Databáze klientů přitom patří mezi to nejcennější, co firma má.

Podezření na nestandardní postup lidí z vedení firmy měl i syndikát největších bank, které podniku půjčily přes miliardu korun.

Jeho hlavní člen - Česká spořitelna (ČS) - v úterý potvrdil, že se syndikát dohodl, že najme firmu Deloitte, aby provedla forenzní audit podniku.

OP uvařila spořitelna

Boj pokračuje také mezi největšími věřiteli oděvní firmy. Zatímco Česká spořitelna, největší věřitel firmy, kterého ale soud z konkurzu vystrnadil,  se obrátila na Vrchní soud, druhá největší věřitel, společnost Pyrghos Lefkos, která pohledávky odkoupila od Raiffeisenbanky, dnes ostře na spořitelnu zaútočila.

Podle zástupců společnosti spořitelna věděla dlouhodobě v jakém stavu je hospodaření OP Prostějov a neudělala nic, aby se situace změnila.

Podle Pyrghos Lefkos  nechala spořitelna svým postupem OP Prostějov "uvařit". "Hodíte - li žábu do horké vody, je vysoce pravděpodobné, že vyskočí. Vhodíte- li ji do hrnce plného vlažné vody a bude teplotu postupně zvyšovat, pak žába nevyskočí a nechá se uvařit. Podobně to platí ve vztahu věřitele a dlužníka," uvedli zástupci firmy.

Počínání spořitelny označila firma za nemravné.

Bankrot OP Prostějov šetří i politici.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová si nechala zpracovat souhrnnou analýzu konkurzu. Podle prvního závěru analýzy byl postup soudce v konkurzní řízení v pořádku, informovala ČT. "Ustanovení konkurzního správce bylo v tomto konkurzním řízení bylo v pořádku," řekla televizi mluvčí ministerstva Jitka Zinke.

 

Právě se děje

Další zprávy