Pacman zdarma na Googlu sežral miliony pracovních hodin

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 5. 2010 12:30
Jen ve Spojených státech už tato hra připravila zaměstnavatele o 120 mil. USD
Ilustrační foto (hra Pac-Man world 3)
Ilustrační foto (hra Pac-Man world 3) | Foto: Namco

Mountain View - Jednoduchá videohra z 80. let Pac-Man, kterou namísto loga ve svém vyhledavači umístila společnost Google, vedla k promrhání milionů pracovních hodin.

Google Pac-Mana umístil na hlavní stranu svého vyhledavače v sobotu, aby tím oslavil třicetileté výročí této legendární hry.

Uživatelé o Pac-Mana, založeného na požírání puntíků a utíkání před nepřáteli v bludišti projevili takový zájem, že ji Google na svých stránkách zpřístupnil trvale.

"Zájem uživatelů jsme čekali, ale ne tak obrovský. Pro velký úspěch jsme se rozhodli hru zpřístupnit trvale," napsala ve svém blogu viceprezidentka Googlu pro uživatelské odezvy Marissa Mayerová. (Chcete-li si také oddechnout v práci, zajděte sem.)

Jak ale upozorňuje server Daily Mail, společnost RescueTime, zabývající se chováním lidí na internetu, vypočítala, že jen ve Spojených státech už zaměstnanci hraním Pac-Mana promarnili téměř pět milionů hodin v práci.

Statistika byla vytvořena za předpokladu, že uživatelé vyhledávají pomocí Googlu v průměru 22x denně a každé hledání jim zabere v průměru jedenáct vteřin. V den, kdy se místo loga Googlu objevil Pac-Man, se toto číslo rázem zvedlo na 36.

Vezmeme-li v potaz počet uživatelů (zhruba 504 milionů), vyjde nám 4,8 milionu hodin. Pokud bychom chtěli čas převést na peníze a počítali bychom průměrný plat amerických uživatelů 25 dolarů, vyšlo by nám, že Pac-Man požral téměř 120,5 milionů dolarů (zhruba 2,5 miliardy korun). 

Slavnou hru naprogramoval Toru Iwatani a na trh ji 22. května 1980 uvedla japonská společnost Namco.

 

Právě se děje

Další zprávy