Stávka British Airways dnes zruší jeden let do Prahy

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
24. 5. 2010 10:31
Další pětidenní stávky mají následovat na přelomu května a června
Část letadel British Aiways tento týden nevzlétne
Část letadel British Aiways tento týden nevzlétne | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Zatím pouze se zrušením jediného letu, který se dotkne cestujících mezi Prahou a Velkou Británií, se dnes počítá v souvislosti se stávkou palubního personálu britské letecké společnosti British Airways. Ten dnes zahájil pětidenní stávku.

Mluvčí pražského letiště Michaela Lagronová pro agenturu ČTK uvedla, že půjde o let z Londýna do Prahy, který má plánovaný odlet v 18.35.

Přestože odboráři stávkují, BA předpokládají, že většinu letů se podaří uskutečnit. Za stávkující palubní personál totiž zaskočí zaměstnanci z jiných pozic i najatí pracovníci. Společnost British Airways uvedla, že stávka se nedotkne jejích letů z londýnských letišť Gatwick a City.

Dodala, že počítá s uskutečněním 60 procent dálkových letů a 50 procent kratších letů z londýnského letiště Heathrow. Celkem by měla zvládnout přepravit podle plánu 70 procent cestujících, kteří již mají zakoupenou letenku.

Další stávky mají následovat na přelomu května a června 

O odvrácení stávky se jednalo ještě o víkendu. Dohody se však nepodařilo dosáhnout.

Odboráři chtějí stávkou dosáhnout lepší pracovní podmínky a také mzdy. Další pětidenní stávky by se měly konat od 30. května a od 5. června.

Odboráři z palubního personálu British Airways již stávkovali sedm dní v březnu, což firmu stálo 45 milionů liber (1,3 miliardy Kč).

Společnost British Airways v pátek oznámila, že za uplynulý finanční rok, jenž skončil v březnu, vykázala rekordní ztrátu 531 milionů liber (téměř 16 miliard korun). Na vině je nepříznivé počasí a také negativa plynoucí ze stávek.

 

Právě se děje

Další zprávy