Pomalu ale jistě se na výplatní pásky vrací odměny

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 5. 2010 12:23
Víc než třetina lidí dostala v prvním čtvrtletí odměny. Jejich počet stoupl po víc než roce.
Odměna je vždycky vítaným přilepšením k platu. V krizi se jich ale řada lidí musela vzdát.
Odměna je vždycky vítaným přilepšením k platu. V krizi se jich ale řada lidí musela vzdát. | Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Brno - Je to dobrá zpráva pro všechny, které krize sice nepřipravila o práci, ale zato jim od platu odstřihla odměny: Po více než roce se odměny začínají na výplatní pásky vracet. Podle údajů z průzkumu mezd a platů Merces.cz přibylo za letošní první čtvrtletí lidí s odměnami na 34 procent. Je jich tedy o dvě procenta více v porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku.

Je to poprvé od konce roku 2008, kdy se údaj změnil k lepšímu. Roční výše finančních odměn se zvýšila o 9 procent na průměrných 18 951 korun.

Odměny však nepřibývaly ve všech profesích stejně. Nejvyšší prémie dostali lidé zaměstnanci v telekomunikačních a IT firmách a v pojišťovnách. Průměr ovlivnil mimo jiné růst odměn u špičkových manažerů.

Velké firmy ale odměny ještě snižovaly

"Top manažeři a zaměstnanci v administrativě patří do zaměstnaneckých kategorií, ve kterých nejvíc vzrostl podíl lidí s odměnami. Podíl top manažerů s odměnami byl v letošním prvním čtvrtletí o 23 procent vyšší než ve stejném období 2009," uvedl projektový manažer průzkumu Miroslav Dravecký.

I když manažeři dostali letos zatím nižší odměny než před rokem, v průměru dostanou za rok vyplaceno k platu 128 591 korun. Při výpočtu do čísel nezasahují případné třinácté platy, ale jen odměny a provize vyplácené podle rozhodnutí zaměstnavatele.

O něco lépe v porovnání s ostatními jsou na tom zaměstnanci středně velkých firem. Právě ty svým lidem nejvíce zvýšily odměny. Společnosti zaměstnávající více než tisíc pracovníků naopak v letošním prvním čtvrtletí podle průzkumu Merces odměny snižovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy