Jablonex propustí polovinu svých lidí. Konec se blíží

Ekonomika Ekonomika
13. 5. 2010 16:50
Jablonecký podnik oznámil další hromadné propouštění. Kdysi měl 3900 zaměstnanců, nyní jich bude jen 40.
Jablonecká bižuterie si získala dobré jméno v mnoha zemích světa.
Jablonecká bižuterie si získala dobré jméno v mnoha zemích světa. | Foto: www.jablonex.cz

Jablonec nad Nisou - Další krok směrem k definitivnímu konci značky udělala skupina Jablonex Group. Jak informovala ČTK, přestože nyní má firma jen 80 zaměstnanců z původních 3900, ohlásila další hromadné propouštění.

"Výpověď má dostat 40 lidí. Bývalých pracovníků Jablonexu máme v evidenci přes 200, nabídnout jim můžeme jen tři volná místa," potvrdil mluvčí úřadu Michal Holý.

Jablonex Group, která pomalu spěje k zániku a rozprodává svůj majetek, vznikla v roce 2005 jako spojení sklářských a bižuterních podniků Jablonecka. Měl nejen posílit jejich postavení na zahraničních trzích, ale také pomoci v boji s levnou asijskou konkurencí. Marně.

Přestože je značka Jablonex ve světě zavedená, tlak konkurence a silná koruna vedly ke konci někdejšího kolosu. Navíc se jeho vedení nedokázalo shodnout na dalším směřování. Proto loni zastavil výrobu a propustil většinu zaměstnanců. Některé závody se podařilo prodat, včetně České mincovny a závodů bývalé Ornely.

Podle Michal Holého však umožnilo ukončení výroby v Jablonexu rozvoj menších sklářských a bižuterních společností, některé nabídly práci dřívějším zaměstnancům skupiny.

"Řada zaměstnanců byla ve věku kolem 50 až 60 let a odešli do předčasného důchodu, stovky lidí v minulých letech zaměstnali dodavatelé součástí pro automobilový průmysl," vysvětlil Holý, proč nemá úřad práce v evidenci víc někdejších lidí z Jablonexu.

 

Právě se děje

Další zprávy