Korupce v O2? Setkání na benzínce důkaz není

Tomáš Fránek
14. 5. 2010 7:15
Nejvyšší soud znovu otevřel případ úplatků, které měla požadovat manažerka O2
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Zatím neúspěšně se snaží jedna z největších tuzemských firem - společnost Telefonica O2 - dosáhnout okamžité výpovědi své manažerky pro významné klienty. Byla totiž podezřelá z braní úplatku od obchodního partnera.

Za poslední dobu jde už o několikátý případ, který souvisí s uplácením zaměstnanců významných firem nebo bank a řeší je soudy.

Ústavní soud tak například potvrdil výpověď pro manažera Volksbank, který si nechal od dodavatele zaplatit 50 tisíc korun za cestu do Austrálie, ústavní soudci také potvrdili trest pro muže, který jako nákupčí bral od firem tajné provize - to označili soudci za úplatky.

Úplatky mezi firmami

Transparency International nedávno varovala, že je v Česku třeba obrátit pozornost také ke korupci, k níž dochází mezi firmami. "Zdá se, jako kdyby byla korupce pouze problémem úředníků, ale ve vztahu soukromá firma versus soukromá firma to už neplatilo," řekl už dříve Aktuálně.cz ředitel české pobočky TI David Ondračka.

V případě společnosti Telefonica O2 dala firma výpověď ženě, která se jako manažerka starala o významné klienty společnosti. Důvodem pro okamžitou výpověď bylo podle firmy hrubé porušení pracovní kázně - žena měla požádat o úplatek autorizovaného dealera firmy.

Žena s tím ale nesouhlasila a tvrdila, že se ničeho nedopustila. A chtěla, aby soud výpověď zrušil a Telefonica O2 ji zaplatila přes 650 tisíc korun jako náhradu mzdy. "Nikdy jsem o žádný úplatek nepožádala," uvedla manažerka.

Případ prošetřovala i policie v Třebíči. To, že by došlo k předání peněz, ale nezjistila. Městský soud v Praze přesto rozhodl, že okamžitá výpověď platí.

Podle soudců pražského soudu se manažerka setkala se zástupcem firmy na benzínové čerpací stanici, což vzbuzuje podezření.

"To, že se setkala na takovém místě, samo o sobě vzbuzuje pochybnosti, neboť obvykle se pracovní jednání dějí v místech pracoviště, eventuelně v jiných místech než ve veřejných prostorách," rozhodl soud.

Podle soudců je nevěrohodné svědectví manažerky, která tvrdila, že jenom významnému zákazníkovi předala mobilní telefon. "Žena ale v průběhu celého řízení tohoto 'významného zákazníka' ani blíže nespecifikovala a důkazy k tomu nenavrhla, takže tato její verze vzbuzuje pochybnosti," uvedli soudci.

Setkání na benzínce jako důkaz

"Jednání ženy vzbuzovalo pochybnosti o korektnosti obchodní zástupkyně pro významné zákazníky, a tak bylo kvalifikovaným důvodem k okamžitému zrušení pracovního poměru," rozhodl soud.

Manažerka se ale obrátila s dovoláním na Nejvyšší soud a ten jí vyhověl a nařídil celý případ znovu otevřít a prozkoumat.

Podle senátu Nejvyššího soudu vedeného předsedou Ljubomírem Drápalem se může dát okamžitá výpověď pouze za hrubé porušení pracovní kázně, důkazy ale v tomto případě jednoznačné zatím nejsou.

Nejvyšší soud rozhodl, že soud musí znovu vyslechnout jak manažerku, tak tři svědky, kteří se do případu zapletli.

Teprve pak může vydat verdikt o tom, zda manažerka úplatek požadovala, nebo ne. "Protože soud sám nezopakoval potřebné důkazy, nejsou jeho skutkové závěry v souladu se zákonem. Řízení před soudem tedy trpí vadou, která mohla mít za následek nesprávné rozhodnutí ve věci," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy