Jak v Česku mizí práce: ztratilo se 98 tisíc míst

Petr Holub
10. 5. 2010 22:40
Nezaměstnanost klesla. Ale lidí, kteří mají místo, je nejméně od roku 1993.
K největším zaměstnanvatelům v zemi patří automobilka Škoda
K největším zaměstnanvatelům v zemi patří automobilka Škoda | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zájemců o práci ubývá, hlásí jeden státní úřad. Už ji přestali hledat, doplňuje druhý. Data ministerstva práce a statistického úřadu si odporují jen na první pohled.

Dobré zprávy z ministerstva

Nezaměstnanost se prudce snižuje, oznamuje v pravidelné bilanci ministerstvo práce a sociálních věcí. Podíl lidí bez práce poklesl z 9,7 procenta v březnu na dubnových 9,2 procenta.

Nikdy v historii neubylo na pracovním trhu tolik míst, hlásí naproti tomu Český statistický úřad. Od prosince do března se jich ztratilo 98 tisíc.

Oba státní úřady si neodporují, jen popisují něco jiného. Ministerstvo informuje, co se děje na pracovních úřadech. Statistici hlídají pracovní trh i v místech, kam pracovní úřady nedohlédnou.

Kam se ztratilo 60 tisíc lidí

V evidenci pracovních úřadů přibylo od prosince do března 34 tisíc lidí. Současná dobrá zpráva říká, že jich do dubna zase 33 tisíc ubylo. Je to mnohem lepší bilance, než před dvanácti měsíci. Od prosince 2008 do března 2009 přibylo v evidenci 97 tisíc nezaměstnaných a v dubnu ještě dalších osm tisíc.

Situaci na pracovním trhu v prvním čtvrtletí však uvedená data nevystihují. Loni se během prvního čtvrtletí ztratilo 80 tisíc pracovních míst a letos 98 tisíc, informuje Český statistický úřad. Z jeho dat je zřejmé, že při loňském propouštění zamířili skoro všichni nově nezaměstnaní na pracovní úřady, kde jich přibylo 72 tisíc. Letos jich však v evidenci pracovních úřadů přibylo 38 tisíc a plných 60 tisíc zamířilo jinam.

Do penze a na sociálku

Kam se ztratili, napovídá rekordní nárůst starobních důchodců. V prvním čtvrtletí sociální správa vyřídila 31 tisíc žádostí o penzi, v naprosté většině přitom šlo o předčasný důchod.

Z evidence pracovního úřadu vypadávají i lidé, kteří se spokojí s částečným invalidním důchodem nebo existenčním minimem. Minimum vyplácejí městské úřady.

Útěky z pracovního úřadu do jiných částí sociální sítě jsou v Česku obvyklé, pokud se pracovní místa ztrácejí už druhý rok. Zhruba 35 tisíc nezaměstnaných tak zmizelo z evidencí pracovních úřadů v prvním čtvrtletí 2000 a 2003. Letos rezignovalo na hledání práce téměř dvakrát víc lidí.

Zdroj: Český statistický úřad
Poznámka: Bilance prvního čtvrtletí je tradičně nejhorší. Nezaměstnaných při něm ubylo jen v období konjunktury v letech 1994-1996, 2002 a 2007-2008. V současném období zažívá trh práce třetí polistopadovou vlnu propouštění. Předchozí proběhly v letech 1998-2000 a 2003-2004.

 

Právě se děje

Další zprávy