Mladí a nechtění. Lidí bez zkušenosti s prací přibývá

Tomáš Fránek
11. 5. 2010 16:40
Zlepšení na trhu práce se absolventů škol příliš netýká a v létě má být ještě hůře
Foto: Jan Langer

Brno - V Česku stejně jako v dalších vyspělých státech vyrůstá ztracená generace - mladí lidé, kteří marně po škole dlouhé měsíce a roky hledají práci.

„Bystří, nadšení - nechtění. Nezaměstnanost pustoší téměř každou část světové pracovní síly, ale největší škodu působí mladým lidem, kteří nemohou dosáhnout na první příčku své kariéry," uvedl při popisu pracovní trhu ve Spojených státech časopis BusinessWeek.

Poslední statistiky v Česku potvrzují, že „ztracená generace" vyrůstá také v českých a moravských krajích. A i když čísla z posledních dvou měsíců ukazují, že se situace při hledání práce celkově zlepšuje,  právě pro mladé absolventy škol to příliš patrné není.

Zlepšení pro mladé není

Na konci dubna tak úřady práce evidují v Česku přes 32 tisíc nezaměstnaných absolventů škol, práce se za měsíc našla pro pouhé dva tisíce mladých lidí, kteří skončili školu.

A ve srovnání s loňským dubnem je na úřadech práce zaregistrováno o šest tisíc absolventů škol více a na celkové nezaměstnanosti se podílejí více než šesti procenty.

Experti už mluví v souvislosti s prací pro mladé lidí o vážném problému. „Problémem na trhu práce zůstává nezaměstnanost čerstvých absolventů škol (32 805, to je 6,1 % z celkového počtu nezaměstnaných) a zvyšující se počet dlouhodobě nezaměstnaných (v prvním čtvrtletí 2010 se jejich podíl zvýšil na více než třetinu na 35,6 procent," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Problémy s prací pro mladé lidi podle Horské nevylepší ani to, že se ekonomika pomalu probírá z krize. „Pouze mírné oživení ekonomiky nevytvoří dostatek volných pracovních míst a čerství absolventi škol budou mít stále problém najít odpovídající uplatnění. V některých měsících roku 2011 se může míra nezaměstnanosti  dokonce přiblížit k hranici 10 procent," dodala

Právě na dlouhodobé nezaměstnanosti se mladí lidé v Česku podílejí velmi výrazně.

Ze statistik evropského statistického úřadu Eurostat vyplývá, že v Česku bylo nezaměstnaných, kteří naposledy měli práci před osmi a více lety nebo dokonce vůbec nikdy nepracovali, na konci roku 2009 asi 32 300.

A asi polovina z těchto lidí byla mladší 29 let. Lidí mezi 30 a 44 lety bylo v této skupině 9300.  „Je to samozřejmě problém. Lidé nezískávají pracovní návyky, ovlivňuje to i jejich rodinný život.  Bylo by dobré v případě, že se jim nedaří najít práci v oboru, který vystudovaly, aby si našli i třeba jinou, méně kvalifikovanou práci," řekl psycholog Jiří Brančík.

Ovlivní to celý život

Odborné studie navíc potvrzují, že delší doba nezaměstnanosti v mládí významně snižuje také celoživotní výdělek. Lidé kvůli nezaměstnanosti v mládí totiž často nakonec skončí v zaměstnáních, jež jsou pod úrovní jejich schopností.

Podle amerických expertů citovaných časopisem BusinessWeek nezaměstnanosti mladých trpí také firmy, přicházejí o čerstvost a vitálnost, kterou mladí do zaměstnání přinášejí. "Možní špičkoví pracovníci zítřka jsou mimo hřiště a přicházejí o zkušenosti a ztrácejí motivaci," napsal časopis.

V Česku mají statisticky nejmenší šanci najít pracovní uplatnění absolventi ekonomických oborů, práce se obtížně hledá absolventům strojírenských a elektrotechnických odvětví.

Nezájem ze strany zaměstnavatelů podle Ministerstva práce a sociálních věcí potvrdili pracovníci úřadů práce v zemědělských oborech a oblastech zaměřených na obchod. „Naopak vysokou šanci najít pracovní uplatnění mají absolventi zdravotnických a lékařských oborů. Právě v těchto odvětvích se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu. Problémy by neměli mít ani absolventi učebních oborů ve stavebnictví," uvedla ministerstvo ve své zprávě.

Nezaměstnanost mladých lidí v krizové době řeší většina vyspělých zemí. Ukázkovým příkladem tohoto znepokojivého trendu jsou právě USA. Zatímco loni zde nezaměstnanost ve věkové kategorii 16 až 24 let činila 13 procent, v současnosti vzrostla na 18 procent. Podobná situace ale je i v Británii či Japonsku.

A situace se pravděpodobně nezlepší, ani až přijde oživení. "O pracovní místa, jež přinese hospodářská obnova, bude bojovat několik generací," uvedl Ray Thompson, jenž má na starost rozvoj talentů v severoamerické části společnostiAdecco.

 

 

Právě se děje

Další zprávy