Bez práce je zase méně lidí, experti mírní předpovědi

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 5. 2010 9:20
Nezaměstnanost v Česku klesla na 9,2 procenta, bez práce je ale stále přes půl milionu lidí
Hlavní zásluhu na snižování nezaměstnanosti mají sezónní a veřejné práce.
Hlavní zásluhu na snižování nezaměstnanosti mají sezónní a veřejné práce. | Foto: Karel Toman

Brno - Hranice desetiprocentní nezaměstnanosti se České republice opět o něco víc vzdálila. Míra nezaměstnanosti podle čerstvých údajů ministerstva práce a sociálních věcí v dubnu poklesla o 0,5 procentního bodu a snížila se tak na 9,2 procenta.

Úřady práce měly v databázích 540 128 lidí, kteří marně hledali stálé místo, což je o 33 tisíc lidí méně než v březnu. Méně nezaměstnaných měly v evidenci všechny úřady práce v Česku kromě jediného.

Hlavní roli ale v tomto poklesu sehrálo především roční období. "Ke zlepšení situace na trhu práce přispělo oživení zaměstnanosti v sezónně orientovaných odvětvích a také efektivní využívání nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Počet umístěných uchazečů o zaměstnání stoupl proti březnu téměř dvojnásobně - na 10,1 tisíce. Zejména přibylo lidí zaměstnaných na veřejně prospěšné práce," uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Nová pracovní místa stále nepřibývají

Pokles nezaměstnanosti je tak zatím pouze dočasný. Aby se situace začala zlepšovat, musí na trhu přibýt nová pracovní místa. A jak ukazují statistiky, to se zatím neděje. K poslednímu dubnovému dni měly úřady práce na svých seznamech 32 913 volných míst, což je o 224 méně než v březnu, a dokonce o 17 tisíc méně než před rokem, kdy krize drtila Česko naplno.

Přesto však experti zmírňují katastrofický výhled na vrchol počtu nezaměstnaných. "Udrží-li se současný trend snižování nezaměstnanosti, nepřekročí letos její míra 10 procent, jak jsme se původně obávali. Nově předpokládáme letošní průměrnou míru registrované nezaměstnanosti na 9,5 procenta. Zatímco v průběhu roku může klesnout k 9 procentům, ke konci roku ji očekáváme opět nad 9,5 procenty," zhodnotila Helena Horská z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy