Agentur na zprostředkování práce působí u nás 2000

Radek Pecák Radek Pecák
7. 5. 2010 13:35
Každá pátá agentura nenahlásila údaje o svých pracovnících
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Počty agentur, které zprostředkovávají práci, ani přes ekonomickou krizi výrazně neklesají. Stále jich v Česku působí přes dva tisíce (přesný počet je 2150), což je jen o 72 méně než v roce 2008.

Informace o tom poskytla tisková mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Podle ní však řada agentur neplní své zákonné povinnosti. Například nenahlašují údaje o počtech volných míst, jimi umístěných pracovníků a jejich zaměstnanců, kteří dočasně pracují u uživatele (tj. jiná právnická nebo fyzická osoba, která práci přiděluje a dohlíží na její provedení).

Při opakovaném nenahlášení přijdou o licenci

Letos v řádném termínu, který vypršel 31. ledna, nenahlásilo tyto údaje zhruba 400 subjektů, což je skoro pětina z celkového počtu. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) s nimi proto zahájilo správní řízení. MPSV podle mluvčí Filipové tyto údaje vyžaduje, aby mělo přehled o podílu účasti zprostředkovatelů na trhu práce.

Pokud agentura nesplní oznamovací povinnost opakovaně, má nyní MPSV povinnost agentuře odejmout povolení k činnosti.  

Úřady práce v loňském roce zkontrolovaly 674 zprostředkovatelů zaměstnání a uložily jim 153 pokut v celkové výši 22 330 881 Kč.

Do oblasti činnosti agentur práce by měla zasáhnout připravovaná novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Počítá mj. s důslednější kontrolou zprostředkovatelů a zpřísněním podmínek pro obdržení licence.

 

Právě se děje

Další zprávy