Chcete brigádu? Zapomeňte na administrativní práce

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 5. 2010 12:55
Nabídka práce pro brigádníky se mírně zlepšuje, hlásí pracovní agentury
Nejlépe se dočasná práce shání v supermarketech. Ilustrační foto.
Nejlépe se dočasná práce shání v supermarketech. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komu se před rokem povedlo sehnat brigádu, mohl se považovat za dítě štěstěny. Letos to sice platí dál, ale jen u některých druhů prací. Přestože lidí bez práce neustále přibývá, nabídka dočasných přivýdělků v repertoáru personálních a pracovních agentur se přece jen poněkud zvýšila.

"Vloni byla nabídka velmi slabá, letos odhadujeme, že se zvýšila přibližně o 30 procent. Stále ještě ale nedosahuje úrovně, kterou měla před příchodem krize," zhodnotil situaci Jiří Halbrštát, marketingový manažer personální agentury Manpower.

Odhad personalistů potvrzuje i průzkum společnosti LMC, která provozuje pracovní portály práce.cz a jobs.cz. Ten dokonce odhalil meziměsíční nárůst nabídek o 30 procent.

"V prvním čtvrtletí roku 2010 začíná trend postupného navyšování nabídky brigád, nicméně nabídka zdaleka nepokryje poptávku. Nabídka brigád za první kvartál letošního roku se pohybovala asi na poloviční úrovni ve srovnání se stejným obdobím rokem 2008, tedy obdobím těsně před krizí," doplnil Tomáš Žemla, výkonný ředitel společnosti Index-Nosluš, která se na krátkodobé nabídky práce zaměřuje.

I když se nabídky pomalu množí, zájemci o brigádu si nemohou příliš vybírat. Aby mohli nastoupit jako dočasná výpomoc v kanceláři, potřebují pořádnou dávku štěstí.

"Nejlepší situace je v maloobchodě. Brigádníky hledají především supermarkety, ale i jiné typy prodejen.  Tato práce ale není vhodná pro neplnoleté studenty středních škol, protože obvykle zahrnuje i práci na pokladně a tedy hmotnou zodpovědnost," podotkl Halbrštát.

Vlastní lidé jsou drazí. Hlavně, když je vyhodíte

Na brigádnících ale šetří firmy, které dřív nabízely možnost přivýdělku v administrativě. S krizí musely začít šetřit a než by platily brigádníky, raději práci rozdělí mezi kmenové zaměstnance.

"Na první pohled se zdá, že právě brigádník, který nemá například nárok na benefity, je levnější pracovní silou než stálý zaměstnanec. Pokud by však firma chtěla zaměstnance propustit a jeho práci rozdělit mezi brigádníky, musí svému člověku spolu s výpovědí vyplatit i odstupné. A právě to způsobilo, že v krizi podniky jako první škrtly brigádníky, jejichž smlouvy umožňovaly rychlé ukončení bez odstupného," dodal Halbrštát.

S prací jako záskok za recepční se tak mohou studenti, kteří tento typ přivýdělku měli zvlášť v oblibě, rozloučit.

Velký počet brigádnických míst však nabízejí logistická centra, která v posledních letech vznikla v okolí Prahy. Většinou se jedná o výpomoc ve skladu. Ale i tahle práce má drobný háček - a tím je doprava. Nabízené mzdy totiž nejsou tak vysoké, aby pokryly cestování na delší vzdálenost, byť by to bylo z centra Prahy. Proto jsou tyto nabídky vhodné především pro ty, kdo mají některé logistické centrum "za domem".

 

Právě se děje

Další zprávy