Rekord v propouštění: Z OP Prostějov odejde 600 lidí

Tomáš Fránek
28. 4. 2010 14:20
Firma zavře svoji továrnu v Jeseníku, stovky zaměstnanců odejdou také z hlavního závodu
Oblek z Prostějova
Oblek z Prostějova | Foto: op prostějov

Brno - Zatím největší letošní propouštění chystá Oděvní podnik v Prostějově. Největší středoevropský výrobce obleků se rychle zbaví asi šesti set zaměstnanců.

Firma dnes nečekaně oznámila, že už zítra zavře továrnu v Jeseníku, kde pracuje tři sta lidí, dalších tři sta zítra skončí v hlavním závodě firmy v Prostějově.

Museli jsme reagovat

"Management OP Prostějov musel tímto rozhodnutím reagovat především na aktuální ekonomický stav firmy, objem zakázek a nedostatečné provozní financování. Nešlo jej oddalovat, i když zatím nebylo oznámeno usnesení o vyhlášení konkursu, které je pravděpodobné. Dalším čekáním by se ještě více prohlubovala ztráta hospodaření a snižovala majetková podstaty firmy," uvedla firma v dnešním prohlášení.

V Prostějově bude dál pracovat asi devět set lidí, z toho je ale 280 žen na mateřské dovolené. Už v březnu z firmy odešlo na 150 zaměstnanců, OP Prostějov oznámil, že nemá peníze na odstupné, které bude muset zaplatit stát.

Za první čtvrtletí firma vykázala provozní ztrátu 104 milionů korun. Kvůli tomu, že není zajištěno provozní financování, má nyní vytížené kapacity pouze ze 30 procent a výroba byla sestěhována do jedné dílny.

Ztráty rostou

O dalším osudu firmy jednali v pondělí věřitelé na druhé schůzi u Krajského soudu v Brně. Věřitelé sice zvolili nový věřitelský výbor, který ale soud odmítl potvrdit. Společnost tak nyní funguje bez věřitelského výboru, vyhlášení konkurzu je neodvratné.

Podnik dluží zhruba 1,6 miliardy korun.

Pro střední Moravu je prostějovská textilka rodinné stříbro. Šití oděvů k městu na Hané neodmyslitelně patří, obleky se tu šijí už do roku 1491, kdy byl ve městě založen krejčovský cech. V 1858 v Prostějově založil Maier Mandl založil první továrnu na výrobu konfekce v Evropě, později desítkám výrobců ve městě dominovali Arnošt Rolný a Jan Nehera.

V dobách své největší slávy zaměstnávala společnost Oděvní podnik Prostějov až pětinásobek lidí co teď.

V roce 2008 zaměstnávala na tři tisíce lidí, loni na jaře už jenom dva tisíce. Firmu kvůli restrukturalizaci museli postupně opustit pracovníci poboček v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích, které společnost uzavřela.


 

Právě se děje

Další zprávy