Roman míří k Maďarům, zasedne mezi šéfy ropné firmy MOL

Ekonomika Ekonomika
25. 4. 2010 17:30
Ředitel ČEZu bude "neexekutivním členem" představenstva MOL
Martin Roman na oficiálním snímku.
Martin Roman na oficiálním snímku. | Foto: ČEZ

Praha - Šéf společnosti ČEZ Martin Roman míří do vedení maďarské ropné společnosti MOL, jejímž majoritním vlastníkem je ruský Surgutněftěgaz. Podle serveru Týden.cz byl navržen jako člen představenstva MOL a tuto funkci přijal. Potvrdila to mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Nabídka, kterou Roman od MOLu dostal, podle mluvčí "reflektuje význam společných projektů mezi MOL a ČEZ na stavbu paroplynových elektráren i zájem MOL využít zkušeností ČEZ i jeho osobně s energetikou ve střední a východní Evropě."

Označení "neexekutivní" znamená, že jde o externího, nezávislého člena představenstva, který má odborné zkušenosti, ale není závislý na managementu firmy. Tito externí členové představenstva nemají přímou odpovědnost.

Valná hromada společnosti se sejde na konci dubna a právě tehdy by měla Romana do funkce zvolit. ČEZ má se společností MOL úzké vztahy od roku 2007, kdy mu pomáhal čelit snahám o převzetí rakouským konkurentem OMV. ČEZ pak nakoupil 7,7 milionu akcií maďarské ropné společnosti za 11 miliard korun.

Kromě Romana mají nově v představenstvu zasednout také šéf maďarské Obchodní a průmyslové komory László Parragh a bývalý guvernér maďarské centrální banky a poradce šéfa strany Fidesz Zsigmond Járai.

ČEZ loni vydělal pětkrát víc

Společnost MOL Hungarian Oil and Gas Company, která se zabývá těžbou ropy a zemního plynu, byla až do roku 1996 státním podnikem, nyní je majoritním akcionářem ruský Surgutněftěgaz, který vlastní přes 21 procent akcií. V Surgutněftěgazu má významný vliv ruský stát; zahraniční tisk dříve spekuloval, že důležitý balík akcií drží přímo Vladimir Putin.

Hned za ním je co do velikosti podílu právě ČEZ disponující 7,3 procenty a společnost OmanOil Limited se sedmi procenty. Součástí MOL je například slovenský Slovnaft, který působí i v Česku.

Co do zisku však za svým partnerem z Česka MOL zaostává. Zatímco polostátní energetický gigant loni vydělal téměř 52 miliard korun, MOL vykázal čistý zisk v přepočtu asi 10 miliard korun.

Obě firmy nicméně patří k největším ve střední a východní Evropě. Společně založily v roce 2008 firmu, která má budovat plynové elektrárny, její existenci posvětila Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy