Nejlepšími zaměstnavateli jsou Pfitzer a Nutricia

Ekonomika Ekonomika
15. 4. 2010 17:17
Soutěž hodnotí poradenská společnost podle přístupu zaměstnanců k práci.
Nejlepší zaměstnavatelé dostávají od svých lidí i nejlepší výsledky. Ilustrační foto.
Nejlepší zaměstnavatelé dostávají od svých lidí i nejlepší výsledky. Ilustrační foto. | Foto: Obzor Plzeň

Praha - Výměnu na obou vítězných pozicích v letošním roce zaznamenala soutěž Nejlepší zaměstnavatel České republiky, kterou již posedmé pořádala poradenská společnost Hewitt Associates.
 
Loňskou jedničku mezi velkými firmami, softwarový gigant Microsoft, pro letošek sesadil farmaceutický Pfitzer. Vítězem v kategorii malých a středních společností se stala Nutricia, která nahradila na první příčce loňského vítěze - ComAp.

V této soutěži nerozhodují o vítězi porotci ani zaměstnanci. Mezi osmapadesáti účastníky letošního ročníku rozhodovala především motivovanost zaměstnanců a také to, jak se v názorech shodnou se svým vedením. Svůj vliv prokázala i ekonomická krize.

"S krizí narostlo procento motivovaných zaměstnanců v českých firmách. Letošní studie nám loňské trendy zcela potvrdila, přestože 70 procent zúčastněných firem se přihlásilo poprvé. Počet motivovaných lidí ve firmách je v průměru 52 procent," řekla ČTK manažerka studie v České republice Ludmila Novotná.

Společnost Hewitt Associates upozorňuje, že čím víc motivovaných zaměstnanců firma má, tím vyšší jsou tržby na zaměstnance, tím vyšší je návratnost pro akcionáře, ale také u nejlepších zaměstnavatelů jejich lidé méně stonají.

Podle údajů průzkumníků patří mezi nejlepší zaměstnavatele firmy s vyšším zastoupením žen jak ve vedení, tak ve středním managementu. O tom, že ženy jsou často označovány za lepší nadřízené než muži, svědčí i výsledky dalších studií.

 

Právě se děje

Další zprávy