Tůma zaskočil Klause. Končí v ČNB, hledá se náhrada

Veronika Skálová Zdeněk John, Veronika Skálová
15. 4. 2010 15:25
Zdeněk Tůma stojí v čele ČNB od roku 2000. Teď dal svou funkci k dispozici.
Své místo opouštím, protože je to tak lepší pro banku, tvrdí guvernér Tůma.
Své místo opouštím, protože je to tak lepší pro banku, tvrdí guvernér Tůma. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Překvapivý krok, kterým zaskočil i prezidenta Klause, ale nijak nevyděsil finanční trhy, učinil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Devětačtyřicetiletý bankéř se rozhodl odejít z čela ČNB o půl roku dřív, než mu skončí druhý, šestiletý mandát v centrální bance. Je to nezvyklý krok, i když pro něj má Tůma logické a těžko zpochybnitelné vysvětlení.

Současně s ním totiž měli v roce 2011 končit ještě tři další členové bankovní rady - Řežábek, Singer a Holman - a Tůma nechce, aby v centrální bance zavanul stejný průvan jako při poslední velké obměně.

"I na základě podobné zkušenosti před šesti lety si uvědomuji, že pro Českou národní banku bude lépe, když období nejistoty spojené s obměnou bankovní rady bude co nejkratší. A také považuji za rozumné, aby mandát guvernéra byl i do budoucna časově oddělen od ostatních členů bankovní rady," vysvětlil svůj krok Tůma a doplnil důležitý dodatek.

Mám o něco víc času na zvážení, jak pokračovat v další kariéře, prohlásil totiž. Na přímou otázku, zda dostal nabídku k jiné práci, odpověděl dvojznačně: "Jiná nabídka ve smyslu konkrétního termínu nástupu někam to není."

Rezignační dopis odevzdal Tůma Klausovi v úterý, dva dny poté, co si vše rozmyslel. "Konzultoval jsem to pouze s manželkou," prohlásil. Klaus se podle jeho slov tvářil překvapeně, ale přijal jeho argumenty věcně a "pracovně", jak popsal Tůma své setkání s prezidentem, který guvernéra i ostatní členy bankovní rady jmenuje.

Hlava státu teď musí najít do konce června Tůmova nástupce: buď ho vybere z členů bankovní rady, nebo přivede někoho úplně nového. Pokud by zvolil druhou varinatu, pak dost možná jmenuje posledního "regulérního" českého guvernéra. Ten další (s šestiletým mandátem) by už teoreticky mohl odevzdávat některé pravomoci centrální banky do Bruselu a byl by u střídání koruny a eura jako tuzemské měny.

Tůma: byla to nejzajímavější práce

Na odpolední tiskové konferenci popřel, že by jeho předčasný odchod z funkce mohly komplikovat nadcházející volby.

Své více než desetileté působení v České národní bance zatím neměl čas zhodnotit. "Rozhodl jsem se teprve v neděli a po většinu týdne jsem řešil procedurální otázky, takže jsem ohlédnutí zpět zatím neprovedl. Ale tohle byla určitě nejzajímavější práce, kterou jsem kdy dělal," přiznal Tůma, ketrý v minulosti působil i jako výkonný ředitel Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Až k poslednímu červnu skončí, bude měsíc předávat svůj úřad nástupci a pak zažije pět měsíců "karantény", v níž nesmí pracovat pro nikoho jiného, kde by hrozil konflikt zájmů.

"V podstatě mohu po tuto dobu maximálně přednášet. Nevadí mi, že si představu o dalším směru své kariéry začnu dělat o něco dřív," podotkl končící guvernér.

Analytik: posilování koruny zpomalí

Prezidentská kancelář potvrdila, že se schůzka guvernéra s prezidentem uskutečnila. "Prezident věří, že naše centrální banka bude i nadále fungovat jako doposud a že tento krok nebude mít žádné negativní ekonomické důsledky," uvedl ředitel tiskového odboru kanceláře Radim Ochvat.

Kurz koruny na jeho oznámení zareagoval podle analytiků pouze mírným oslabením. Posilování české měny vůči euru přes hranici 25 korun by se však mohlo zpomalit.

"Nečekaný odchod guvernéra, který byl nedávno časopisem Global Finance zařazen mezi sedm nejlepších centrálních bankéřů světa, v době krátce před parlamentními volbami může krátkodobě zvýšit nejistotu a zhoršit vnímání České republiky navenek. Vzhledem k celkem neutrálnímu postoji Zdeňka Tůmy z hlediska přijetí eura a vzhledem k tomu, že guvernéra jmenuje prezident, lze s jeho odchodem očekávat spíše posun bankovní rady směrem k většímu euroskepticismu," doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Tůma byl guvernérem ČNB od 1. prosince 2000, kdy "povýšil" z pozici viceguvernéra, do níž ho jmenoval ještě prezident Václav Havel. Guvernérem ho však učinil až Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy